Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
Bjelovar

Četiri tisuće rasvjetnih tijela: hrvatski izvođači, kooperanti i dobavljači

Ovih je dana potpisan Ugovor o modernizaciji javne rasvjete u gradu Bjelovaru, a posao je dobila tvrtka Pametna energija
Foto: Bjelovar
Sve bi trebalo biti dovršeno za tri mjeseca, očekuje se ušteda između 60 i 70 posto, smanjenje od 250 tona CO2 godišnje

Ovih je dana potpisan Ugovor o modernizaciji javne rasvjete u gradu Bjelovaru, a posao je dobila tvrtka Pametna energija. Riječ je o projektu vrijednom 1,436.840 eura kojim će se zamijeniti četiri tisuće rasvjetnih tijela, a sve bi trebalo biti dovršeno za tri mjeseca.

Štede se milijuni eura

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak ovaj je potez smatrao nužnim, s obzirom na to da je postojeća rasvjeta dotrajala.

– Postojeća javna rasvjeta dijelom je zastarjela, predstavlja dodatno proračunsko opterećenje Gradu te je moguće s prilagodbom optike suvremenih rasvjetnih tijela, kao i popunjavanjem pojedinih dijelova s novim rasvjetnim tijelima postići bolje osvjetljenje, a ujedno i smanjiti potrošnju električne energije – naveo je te dodao kako se projekt radi u suradnji s HBOR-om koji je Gradu odobrio kamatnu stopu od 0,5 posto. Grad Bjelovar tako će ući u kreditno zaduženje za zamjenu rasvjete, ali se ono ne računa kao kreditno zbog tako niske kamatne stope. U smislu uštede, plan je da proračunska sredstva koja su sad trošili za plaćanje računa HEP-u, jedan veliki dio, a vjerojatno i dvije trećine tog iznosa, od sada će plaćati dalje za zamjenu rasvjete u idućih nešto manje od deset godina. Osim toga, na ovaj način se smanjenje svjetlosno onečišćenje, puno je bolja kvaliteta javne rasvjete i veća je ušteda kako bi se pazilo na svaku kunu poreznih obveznika, odnosno Bjelovarčana. Napomenuo je i da se, dugoročno gledano, štede milijuni eura. Nova LED rasvjeta praktički ne zahtijeva održavanje, ima puno dulji vijek trajanja te se žarulje moraju mijenjati daleko manje nego sada. Ivan Semren, komercijalni direktor tvrtke Pametna energija nije skrivao zadovoljstvo suradnjom s Gradom Bjelovarom.

– Nama je drago da vidimo da jedan hrvatski grad čini dodatan korak u zelenoj tranziciji promjenom javne rasvjete. Također nam je drago da hrvatski proizvod može konkurirati europskim proizvodima u ovom obliku. Inače, očekuje se ušteda između 60 i 70 posto, ušteda od više od 250 tona CO2 godišnje, ušteda veća od jedan gigavat sat godišnje, a to će sve izvesti naše lampe koje su hrvatski proizvod. Ponosni smo na to što smo uspjeli objediniti ovu priču da imamo hrvatske i lokalne izvođače, lokalne kooperante i dobavljače dijelova – naglasio je te otkrio kako će im podizvođač radova biti tvrtka Rotor iz Bjelovara. Radovi na zamjeni rasvjetnih tijela započet će već sljedećeg tjedna.

Jamstvo deset godina

– Lampe koje stavljamo imaju jamstvo od deset godina, koliko je i vrijeme trajanja projekta i one su već dobrim dijelom proizvedene, jedna četvrtina njih. Od ovog dana krećemo u posao i pretpostavljamo da ćemo već sljedeći tjedan početi s montažom – poručio je Semren.

Nova kotlovnica omogućit će etažno grijanje da se mogu posebno kontrolirati uvjeti u prizemlju, na katu i u potkrovlju VUB pohađa otprilike 800 studenata Za 36.000 eura zamijenili kotlovnicu u Veleučilištu SVAKI DAN nastupit će četiri benda. Većinom će to biti bjelovarski sastavi, a na programu je gostovanje sastava Jabadera iz Zagreba Četiri svirke dnevno Na bjelovarskoj sceni ponovno će živjeti rock glazba INICIJATORICA ove akcije i predsjednica KulPong kluba Ines Ban kaže da se javilo puno žena koje su željele sudjelovati Bjelovar održao javnu akciju "Sigurnost žena je odgovornost države" I hrabre žene u Bjelovaru podržale akciju za zaštitu žena od nasilja