Izbornik
Naslovnica Gradovi
Bjelovar održao javnu akciju "Sigurnost žena je odgovornost države"

I hrabre žene u Bjelovaru podržale akciju za zaštitu žena od nasilja

INICIJATORICA ove akcije i predsjednica KulPong kluba Ines Ban kaže da se javilo puno žena koje su željele sudjelovati
Foto: Grad Bjelovar

Bjelovar je jedan od 15 hrvatskih gradova koji je održao javnu akciju "Sigurnost žena je odgovornost države" kojom je odana počast brutalno ubijenoj Nizami Hećimović. Uz paviljon u središnjem parku žene i podržavatelji ovog mirnog prosvjeda stali su kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zaštitom žena od nasilja.

Bjelovarčanka Ines Ban, predsjednica KulPong kluba i inicijatorica ove akcije u gradu nije skrivala zadovoljstvo odazivom sugrađana.

– Moram priznati da sam oduševljena jer se u vrlo kratkom vremenu javilo puno žena koje bi sudjelovale u akciji. Bjelovar ima hrabrih žena koje su se unatoč sramu od javnog nastupa pojavile. Svi se bojimo progovoriti o nasilju, ali to se mora i to je nužno. Ne smijemo šutjeti. Također, osim ubojstva Nizame u BiH, drugi motiv dolaska ovdje meni je situacija koja nam je bliska, a to je nedavni sramotan slučaj iz Severina – kazala je Ines.

Na žalost, nasilju nad ženama moglo se nedavno svjedočiti i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Naime, u Severinu nedaleko od Bjelovara javni je službenik, točnije načelnik, pijan šakama udario zaposlenicu kafića u kojem je bio. Svakako je to jedan od razloga zašto se okupio velik broj žena, ali i muškaraca, koji se slažu da sustav zaštite žena od nasilja slabo ili gotovo nikako ne funkcionira. Da su Bjelovarčani puni razumijevanja, pokazuje i činjenica da je u bojama ukrajinske zastave zasvijetlio Gradski muzej Bjelovar. Naime, Ukrajina je ovih dana slavila 23. Dan zastave i Dan neovisnosti. U povodu tog događaja Grad Bjelovar je osvjetljenjem zgrade Gradskog muzeja Bjelovar u plavoj i žutoj boji od 20 do 22 sata na simboličan način dao podršku Ukrajini i ukrajinskom narodu u borbi za slobodu.

Organizatori su prošle godine mnogobrojnim posjetiteljima podijelili rekordnih 3000 porcija fiša, a ništa manje, ističu, ne očekuje se ni ove godine Sve je već spremno za 23. izdanje Svetonedeljske fišijade Fiš-paprikaš iz navećeg kotla i natjecanje 40 ekipa u kuhanju ove delicije PODVOŽNJAK rješava gorući problem prometnih zastoja u jednoj od najprometnijih ulica, takozvanoj Čepinskoj cesti Zauvijek riješen jedan od najvećih prometnih problema Novi podvožnjak u Osijeku pušten u promet prije roka CENTAR će uz brigu o korisnicima nuditi i izvaninstitucionalne usluge za dodatnih 350 vanjskih korisnika Projekt vrijedan 12 milijuna eura U Nedelišću će se graditi centar za starije osobe