Izbornik
Naslovnica Županije
Projekt vrijedan 12 milijuna eura

U Nedelišću će se graditi centar za starije osobe

CENTAR će uz brigu o korisnicima nuditi i izvaninstitucionalne usluge za dodatnih 350 vanjskih korisnika
Foto: Međimurska županija

U Nedelišću će se graditi suvremeni centar za starije osobe ovisne o tuđoj pomoći. Međimurska županija u tom projektu, procijenjenom na 12 milijuna eura, partner je Općini Nedelišće. Projekt je prošao na natječaju.

Novi centar gradit će se na parceli na kojoj će biti sagrađen i novi vrtić te uređen veliki park. Odobren je maksimalni mogući bespovratni iznos po projektu, 6,138.048 eura, dok će se za preostali dio investicije tražiti rješenja u europskim ili nacionalnim fondovima, pa i zaduživanjem Međimurske županije, ne bude li druge mogućnosti, naglasio je župan Matija Posavec. Na 5300 kvadrata, u 61 sobi, od čega 18 jednokrevetnih i trokrevetnih te 25 dvokrevetnih, bit će smješteni korisnici, no centar će nuditi i izvaninstitucionalne usluge za dodatnih 350 vanjskih korisnika.

– Centar za osobe treće životne dobi, osobito one ovisne o tuđoj pomoći, nužna je potreba u našem kraju, a prilika nam se pružila u natječaju s vrlo zahtjevnim uvjetima. I uspjeli smo. Uz niz administrativnih, projektnih i tehničkih preduvjeta morali smo imati osigurano zemljište s građevinskom dozvolom da bismo se mogli kandidirati. Suradnjom s Općinom Nedelišće te s našim razvojnim ustanovama dosegnuli smo cilj u vrlo kratkom vremenu – rekao je župan Posavec, dodavši da se već ove godine može očekivati natječaj za izvođača radova.

Načelnik Nikola Novak zahvalio je Međimurskoj županiji i njezinim razvojnim ustanovama i agencijama na suradnji.

– Sa Županijom surađujemo u više projekata u zdravstvu i obrazovanju, a sada i u projektu socijalne skrbi. Naše partnerstvo primjer je kako se zajedničkim snagama mogu postići veliki ciljevi – dodao je načelnik.

Osim 122 korisnika u smještaju, centar će nuditi i uslugu dnevnog boravka za starije osobe ovisne o tuđoj pomoći, u centru će biti smještena i stomatološka ordinacija, ordinacija opće medicine, pružat će se psihosocijalna pomoć, nuditi usluge fizikalne terapije...

Realizacijom projekta dobit će se dvije zgrade po 1000 kvadrata, jedna uredskog tipa, a druga proizvodnog. Završetak radova predviđen je za 31. srpnja iduće godine Našice Centrom industrijske zone – prostori za mikro, male i srednje poduzetnike Maraton lađa bjelovar Argonauti veslali na oštećenoj lađi i na maratonu zauzeli sedmo mjesto Nevrijeme u Samoboru uzrokovalo velike štete Samobor Proglašena prirodna nepogoda, prve procjene upisuju se u Registar šteta