Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
JASTREBARSKO

Četrnaest plešivičkih vinara na jaskanskim Danima vina

dani vina
1/2
Foto: Jastrebarsko
Od 29. rujna do 1. listopada osim vinskih kućica smještenih u paviljonu perivoja Erdödy, u prostoru Žitnice moći degustirat će se vina na radionicama

Jaskanski Dani vina sinonim su za dobru zabavu i bogat program, ali prije svega, za vrhunska vina koja stvaraju plešivički vinari, kažu organizatori Dana vina, koji će se održati od 29. rujna do 1. listopada. Sudjelovat će čak četrnaest vinara – Josip Braje, Robert Braje, Krešimir Ivančić, Željko Gregorić, Vinarija Jagunić, Franjo Kolarić, Podrum Mladina, Stjepan Sirovica, Siniša Šoškić, Tomac & Bajda, Dobra berba, RJ Winery, Vinarija Šember i Vinarija Kurtalj.

Umjetnost u čaši

No osim u ponudi vinskih kućica smještenih u paviljonu perivoja Erdödy, u prostoru Žitnice moći će se degustirati i probrana vina kojima se ponajbolji vinari predstavljaju na vinskim radionicama. Prvoga dana, u petak 29. rujna, Siniša Lasan predstavit će, kako je najavljeno, svoj izbor od deset crnih pinota, snažnih vina koja pokazuju svu snagu vinara ovoga kraja. Degustirat će se crni pinoti vinarija Robert Braje, Damir Drago Režek, Jagunić, Kolarić Coletti, Korak, Kurtalj, Tomac, Šember, Sirovica i Podruma Mladine. U subotu na rasporedu su čak tri radionice pa će se o rosé pjenušcima vinarija Tomac, Korak, Šember, Jagunić, Kolarić Coletti, Gregorić, Griffin Ivančić, Robert Braje i Dobra berba više saznati od mlade sommelierke Ines Matić Matešković. Darko Lugarić posvetit će se, kažu, jantarnim/maceriranim vinima kojima plešivički vinari ponovno ruše stereotipe i osvajaju one s istančanim ukusom, a za vas je odabrao vina koja stvaraju R&J Boutique Winery, Vinarija Jagunić, Vina Robert Braje, Kolarić Coletti, Vinarija Korak, Vina Damir Drago Režek, Vinarija Šember, Vinarija Kurtalj i Vinarija Šoškić. Karla Ban mlada je jaskanska studentica Akademije likovnih umjetnosti, a spojit će, kako stoji u najavi, vizualnu umjetnost i umjetnost koju u čaši stvaraju vinarije Sirovica, Josip Braje (subota), Tomac & Bajda i Dobra Berba (nedjelja). Nedjelja je, kažu organizatori, rezervirana za prave poslastice.

Antonio Gregorić povezat će vina vinarija Korak, Podrum Mladina, Gregorić, Kurtalj i Šember sa sirevima plešivičke Sirane Šestak, a posebna radionica održat će se u čast nedavno preminulom Zvonimiru Tomcu na kojoj će nas Tomislav Tomac i Klaudio Jurčić provesti kroz njegov život koji je obilježio razvoj Plešivice kao vinske regije.

U cijeni i degustacija

– Vinske radionice osmišljene su za sve ljubitelje plešivičkih vina, ali i one koji će to tek postati. U cijenu radionica uključena je degustacija vina navedenih vinarija, ali i sav materijal potreban da razbudi vašu maštu i kreativnost. Ulaznice za radionice dostupne su na linku https://grandtasting-vinart.com/hr/radionice_i_ulaznice/ – napominju. Organizatori Dana vina su Grad Jastrebarsko i Turistička zajednica grada Jastrebarskog, glavni sponzor manifestacije Jana, a manifestaciju podupiru i Zagrebačka županija, Turistička zajednica Zagrebačke županije, Mladina, Hrvatski šumarski institut, Udruženje obrtnika Jastrebarsko, Euroherc, Go2Digital i Gospodari svjetla.

Tijekom izvođenja radova na obnovi dvorca Erdödy ustanovilo se kako je stanje objekta znatno lošije nego što je to bilo predviđeno prvotnom projektnom dokumentacijom dvorac Erdödy Petsto godina staro povijesno zdanje oštetila su i dva snažna potresa Radovi bi trebali biti gotovi do polovine 2024. godine Jaskanski muzej dobiva novo ruho Obnova oštećene zgrade koštat će 1,3 milijuna eura Proslava dani vina jastrebarsko Jastrebarsko slavi 30 godina održavanja Dana vina