Izbornik
Naslovnica Gradovi Poreč
Pomoć ribarima

Chioggia i Poreč – dva jadranska grada s mnogo zajedničkih tema

Loris Peršurić
Foto: Grad Poreč
Gradonačelnik Loris Peršurić zahvalio je na gostoprimstvu gradonačelniku i suradnicima, ali i hotelijerima i ribarima koji su taj susret i potencirali, napomenuvši da je Poreč u studenom sa zadovoljstvom pomogao ribarima iz Chioggie

Ribari iz talijanskog grada Chioggia proteklog su studenog u porečkoj luci pronašli zaklon od nevremena. U duhu dobrih domaćina, porečki su ribari, s predstavnicima Lučke ispostave i Lučke uprave Poreč i gradonačelnikom Lorisom Peršurićem tom prigodom na jednoj od deset talijanskih ribarica pripremili domjenak, a kao znak zahvalnosti gradske vlasti Chioggie ugostile su istarsku delegaciju u svom gradu u petak, 9. veljače 2018.

Poreč, potpisivanje ugovora Program ruralnog razvoja Poreču 2,4 milijuna kuna za cestu Garbina-Valkarin

Porečkom gradonačelniku Peršuriću u Chioggi su se pridružili i Gracijano Prekalj, pomoćnik pročelnika za poljoprivredu Istarske županije zadužen za ribarstvo, predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu Obrtničke komore Istarske županije Robert Momić, te predstavnici istarskih ribara.

- Velika nam je čast ugostiti vas u našem gradu jer ste doista pomogli našim ribarima kad je bilo potrebno - rekao je gradonačelnik Chioggie Alessandro Ferro.

- Naši gradovi dijele mnoge sličnosti i afinitete – od ribolova do turizma i to je odlična polazišna točka za buduću suradnju i razvijanje zajedničkih projekata - zaključio je Ferro.

Ribolov i turizam bile su samo neke od tema o kojima su razgovarali gradonačelnici. Gradska pročelnica za ribarstvo Patrizia Trapella napomenula je kako se svijet ribolova mijenja iz dana u dan, uvođenjem novih pravila ali i restrikcija.

- Ovaj posjet suradnika s druge strane Jadrana važan je korak u ostvarivanju strateške suradnje dviju obala. Zajedničkim projektima možemo otkrivati i otvarati nova područja razvoja sektora ribarstva - rekla je Trapella i dodala kako je dobra prilika za to otvaranje novih natječaja iz programa Interreg Italija-Hrvatska europskih fondova.

Poreč i Chioggia na jadranskoj se obali nalaze točno nasuprot jedan drugome, što predstavlja odličan razlog za uspostavljanje brze trajektne veze između ova dva grada. O toj ideji govorio je pročelnik za europske programe grada Chioggie, Daniele Stecco, koji je predložio je da obje strane razmotre taj prijedlog.

- Umjesto da smo spojeni samo cestom, bilo bi lijepo da se naši gradovi spoje i morskim putem, čime bismo razvili nove motive dolaska u naše destinacije - rekao je.

Gradonačelnik Peršurić zahvalio je na gostoprimstvu gradonačelniku i suradnicima, ali i hotelijerima i ribarima koji su taj susret i potencirali, napomenuvši da je Poreč u studenom sa zadovoljstvom pomogao ribarima iz Chioggie. – To je nešto što bi svatko u takvoj situaciji učinio, ali me veseli da je taj čin otvorio vrata nekim novim prijateljstvima.

Istarska delegacija je, nakon susreta u gradskoj vijećnici, obišla grad Chioggiu i nadaleko poznate tržnice ribe, koje su prepoznatljivi simbol jednog od najvažnijih ribarskih centara na Jadranu, a i u Italiji, priopćili su iz Grada Poreča.

Groblje u Poreču Blagoslov porečko-pulskog biskupa Dobili 256 novih grobnih mjesta, uskoro i uređenje starog dijela groblja