Izbornik
Naslovnica Gradovi Đakovo
Đakovo

Đakovački bušari, pokladno jahanje i skupine iz cijele Hrvatske

Koncert za sudionike i publiku u subotu će u dvorištu Kuće Reichsmann
1/2
Foto: Mirna Maric
Ni ove godine neće izostati tradicionalno preuzimanje vlasti, odnosno ključa Grada iz ruku gradonačelnika Marina Mandarića, nakon čega će biti uspostavljena Bušarska republika, a gradom će zavladati bušari

S posebnim zadovoljstvom iz Grada Đakova pozivaju na pokladnu manifestaciju 30. ĐAKOVAČKI BUŠARI koja će se održati 3. i 4. veljače 2024. Kao i prošlih godina, organizatori 30. ĐAKOVAČKIH BUŠARA su Grad Đakovo i Turistička zajednica Grada Đakova.

Novi vizualni identitet

Đakovački bušari 30. će put oživjeti pokladne običaje, pjesmu, ples i ludost na ulicama grada, a očekuje se i velik broj posjetitelja koji će biti dio pokladnog veselja i proslave 30 godina najveće pokladne manifestacije istočne Hrvatske.

– Očekujemo puno pokladnih skupina iz cijele Hrvatske i inozemstva. Moći ćemo pogledati najbolje maske i najbolje što nude razne pokladne skupine – rekao je gradonačelnik Marin Mandarić i pozvao sve Đakovčane i ostale zainteresirane da se posjetom uključe u ovu pokladnu manifestaciju.

Sama manifestacija sastoji se od "bušarenja" – šetnje đakovačkim korzom uz prezentaciju i prodaju tradicionalnih i autohtonih proizvoda, uličnih zabavljača poput slikara, žonglera, štulera, klauna te centralnog događaja Đakovačkih bušara – pokladne povorke 3. veljače 2024.

Foto: Đakovo

Tradicionalno, 4. veljače 2024., planirano je održavanje pokladnog jahanja u Širokom Polju. U pokladnoj povorci 30. Đakovačkih bušara očekuju se skupine iz cijele Republike Hrvatske. Manifestacija ima i međunarodni karakter uz neizostavne Mohačke buše iz Mađarske.

– 30. Đakovački bušari su u novom ruhu jer smo prepoznali priliku da najavimo puna tri desetljeća održavanja najveće pokladne manifestacije u istočnoj Hrvatskoj koja nas očekuje sljedeće godine – rekla je direktorica TZ Grada Đakova Marija Burek dodavši kako se novo ruho odnosi na vizualni identitet, način marketinga i nova digitalna rješenja u promociji. Veseli i promocija na društvenim mrežama Hrvatske turističke zajednice, gdje su Đakovački bušari stavljeni rame uz rame s Riječkim karnevalom i Samoborskim fašnikom.

Dakako, ni ove godine neće izostati tradicionalno preuzimanje vlasti, odnosno ključa Grada iz ruku gradonačelnika Marina Mandarića, nakon čega će biti uspostavljena Bušarska republika, a gradom će zavladati bušari. Osim novog vizualnog identiteta Bušara koji je osmišljen prošle godine, ove godine organizatori uvode još nekoliko novosti. Tako će umjesto dosadašnjeg jednog punkta koji se nalazi pred zgradom Gradske uprave Grada Đakova gdje se skupine predstavljaju publici, biti postavljen još jedan, na početku gradskog korza kod katedrale. U najatraktivnijem dijelu ovogodišnjih Đakovačkih bušara, pokladnoj povorci, naći će se i najmlađi sugrađani, polaznici dječjih vrtića koji iz godine u godinu oduševljavaju publiku svojim maštovitim maskama.

U okviru manifestacije bit će predstavljena i fotomonografija "30 godina Đakovačkih bušara" koja je izrađena uz potporu Hrvatske turističke zajednice. Njezino predstavljanje bit će upriličeno u subotu 4. veljače u Gradskoj knjižnici i čitaonici, gdje će potom biti održane i radionice za djecu s temom bušara.

Jahači i povorka

Koncert za sudionike i publiku u subotu će u dvorištu Kuće Reichsmann s početkom u 16.30 održati glazbeni sastav "Vatrogasci". Kako su najave da će vremenske prilike ići na ruku organizatorima, na ulicama Đakova i Širokog Polja 3. i 4. veljače očekuje se više tisuća sudionika i posjetitelja 30. jubilarnih Đakovačkih bušara. U program su se ove godine uključili i gradovi prijatelji Đakova, točnije Sinj, Vrlika i Tomislavgrad (Crvenice), kroz gastro predstavljanje u sklopu "Bušarenja" i sudjelovanje u samoj pokladnoj povorci.

"Bušarenje", koje je svoju premijeru imalo prošle godine, uključivat će prodaju i prezentaciju tradicionalnih proizvoda, gdje će sudjelovati 40-ak izlagača iz cijele Slavonije i Baranje. Isti dan održat će se i pokladno jahanje u Novim Perkovcima koje će okupiti između 40 i 50 jahača te pokladna povorka u kojoj se očekuje 40-ak skupina, odnosno između 1500 i 1700 sudionika. Nakon povorke sve skupine odlaze u dvoranu, gdje će biti dodjela priznanja dječjim i odraslim skupinama, sve to nakon što gradonačelnik preda ključeve grad ispred zgrade Gradske uprave. U dvorani će se održati i glazbeni program u kojemu će nastupiti Slavonske lole.

STEM projekti PROJEKT U ĐAKOVU Izgradili STEM uzdignute vrtove, a proizvode koriste u školskoj kuhinji Znanstveni skup u Đakovu ĐAKOVO Strossmayerova povijesna uloga u razvoju hrvatske nacionalne misli MJESEČNA stipendija i financijska potpora studentima iznosi 160 eura Natječaj za dodjelu stipendija i financijskih potpora Grad Đakovo dodijelit će ukupno 115 stipendija i financijskih potpora