Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
PROJEKT U ĐAKOVU

Izgradili STEM uzdignute vrtove, a proizvode koriste u školskoj kuhinji

STEM projekti
1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Jačanje znanja i vještina učenika i učitelja kroz STEM projekte

U Osnovnoj školi "Vladimir Nazor" Đakovo održana je završna konferencija projekta "Stemovci u borbi za spas planeta Zemlje". U sklopu projekta učenici i nastavnici škole proveli su niz različitih aktivnosti i istraživanja s ciljem dodatnog jačanja svog znanja i vještina. Partneri na projektu bili su Otvorena računalna radionica iz Zagreba koja je provodila edukacije i radionice s timom učitelja uključenim u projekt te GeoCamp Iceland koji je sudjelovao u razmjeni iskustava, izradi kurikuluma za 12 izvannastavnih aktivnosti te izradi i realizaciji zajedničkog projektnog zadatka.

U Centru za kulturu u Belom Manastiru održana je Završna konferencija projekta "E, baš hoću biti poduzetnik", također projektu usmjerenom na unapređenje vještina učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika iz područja STEM-a, kao i IKT-a, poduzetništva i rada s učenicima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama i nadarenim učenicima. Projekt se provodi u osnovnim školama "Silvije Strahimir Kranjčević" iz Levanjske Varoši, "Antunovac" iz Antunovca i "Šećerana" iz Belog Manastira.

– Ovim se projektima nastojalo dodatno potaknuti učenike na bavljenje STEM aktivnostima, osnažiti njihova znanja i vještine te moć zapažanja i zaključivanja. Posebna vrijednost projekata je i nabava dodatne opreme koja će služiti budućim generacijama. Želja nam je da marljiva i talentirana djeca budu lokomotiva uspjeha kako u svojim školskim sredinama tako i u cijeloj našoj zajednici – kaže dožupan Josip Miletić.

Ravnateljica OŠ "Silvije Strahimir Kranjčević" iz Levanjske Varoši Nataša Šego kazala je kako su, zahvaljujući projektu, učitelji dodatno osnažili svoje vještine u području poduzetništva.

– Oni su, na ovaj način, postali treneri poduzetništva te sada svoje znanje mogu prenositi na učenike i kolege profesore, ali i razvijati one vještine kod djece koje nedostaju u našem školstvu, poput prepoznavanja vlastitih želja oko odabira budućeg zanimanja. Vrijednost projekta je 135.000 eura, a sredstva su, osim za obuku nastavnika, iskorištena i za izgradnju STEM uzdignutih vrtova u trima školama partnerima. Vrtovi su opremljeni solarnim navodnjavanjem i tajmerima, a svi proizvodi poslije se koriste u našoj školskoj kuhinji – istaknula je Šego.

NA PROSLAVI zaštitnika vinara sv. Vinka na pokušalištu Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek u Mandićevcu, u Općini Drenje, najavljen je vrijedan projekt. I to ne samo za Đakovačko vinogorje nego i cijelu Hrvatsku osječko-baranjska županija Moderni istraživački centar za razvoj vinogradarstva uskoro u Mandićevcu NA TRGU Ante Starčevića u Osijeku podignuta je zastava Europske regije sporta PRIJAM SPORTAŠA "Za laskavu titulu posebno su zaslužni naši sportaši" POBJEDNIKU natječaja Davoru Horvatu, koji je odabran između 13 najboljih prijedloga, pripala je nagrada od 2000 eura Razvojna politika i poticanje poduzetništva Digitalna tonska taktilna ploča najbolja poduzetnička ideja