Izbornik
Naslovnica Gradovi Đakovo
ĐAKOVO

Strossmayerova povijesna uloga u razvoju hrvatske nacionalne misli

Znanstveni skup u Đakovu
1/2
Foto: Grad Đakovo
Tematiziranjem važnosti lika i djela J. J. Strossmayera, predavanjima i stručnim pristupom prosuđivao se, preispitivao i vrednovao povijesni kontekst razvoja nacionalne misli

U Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu 20. listopada je u sklopu 21. Strossmayerovih dana održan znanstveni skup "Hrvatska nacionalna misao od Vitezovića do Strossmayera". Skup je u središte promišljanja o Strossmayerovoj povijesnoj ulozi stavio ideju o razvoju hrvatske nacionalne misli kao o kontinuitetu čiji je nezaobilazan dio i sam J. J. Strossmayer. Takav uvid s jedne strane, kako je rečeno, razlaže individualnu ulogu i doprinos pojedinca u razvoju ideje, a s druge strane ukazuje na nadindividualnu prisutnost ideje koja se prenosi naslijeđem, identitetom i samosviješću zajednice. Brojni nesporazumi i nejasnoće, pa često i pogrešne interpretacije događaja, osoba i ideja rezultat su dekontekstualizacije, izuzimanja i idealiziranja. Posljedično korpus nacionalne misli ostaje nepotpun, krivo interpretiran i nedovoljno valoriziran.

O slobodi i pravu

Predavači na skupu su bili dr. sc. Ante Žužul koji je govorio na temu "Razvoj hrvatske političke misli do Strossmayera", prof. dr. sc. Pavo Barišić s temom "Ante Starčević i ideali slobode i prava" te prof. dr. sc. Željko Holjevac koji je održao predavanje na temu "Strossmayer u kontekstu hrvatske nacionalne misli". Znanstveni skup ove je godine započeo prof. Joško Ševo ulomcima iz svoje monodrame "Govorite li hrvatski?". Prigodno se na otvaranju znanstvenog skupa prisutnima obratio gradonačelnik Grada Đakova i saborski zastupnik Marin Mandarić. Moderatorica je bila Zrinka Turalija, a u glazbenom dijelu programa nastupili su Mario Bokun, tenor i Eva Kirchmayer Bilić na klaviru. Na znanstvenom skupu se posrednim i neposrednim tematiziranjem historiografske važnosti lika i djela J. J. Strossmayera, predavanjima i stručnim pristupom prosuđivao, preispitivao i vrednovao širi povijesni kontekst razvoja nacionalne misli. Njime su ujedno zatvoreni 21. Strossmayerovi dani. Inače, riječ je o kulturno- znanstvenoj manifestaciji posvećenoj liku i djelu đakovačkog biskupa, graditelja, političara, mecene i prosvjetitelja Josipa Jurja Strossmayera.

Koncert Zagrebačke filharmonije

Osim znanstvenog skupa u okviru 21. Strossmayerovih dana u đakovačkoj je katedrali svetog Petra održan i tradicionalni koncert Zagrebačke filharmonije, s kojeg su oduševljeni otišli i brojna publika i izvođači. Na programu su bila djela Wolfganga Amadeusa Mozarta i Brune Bjelinskog, a pod ravnanjem dirigenta Pavla Zajceva nastupila je i sopranistica Barbara Pijetlović. Ovogodišnji Strossmayerovi dani započeli su osmim koncertom duhovne glazbe "Vrijeme je žetve milosti Božje". Ova manifestacija prvi put je održana davne 2003. i to u organizaciji grada Đakovo, Đakovačke i srijemske biskupije i Strossmayerove galerije u Zagrebu. Već tada se očekivalo da postane tradicionalna, što se i ostvarilo. 

MJESEČNA stipendija i financijska potpora studentima iznosi 160 eura Natječaj za dodjelu stipendija i financijskih potpora Grad Đakovo dodijelit će ukupno 115 stipendija i financijskih potpora NA PREDAJI ključeva v.d. ravnateljice Centra Martina Klepo istaknula je da će automobili dobro doći zbog terenskog rada koji djelatnici obavljaju Za terenski rad Nabavljena dva automobila za Centar za socijalnu skrb Đakovo VUKOVARSKU premijeru i Šulinu podržali su brojni Đakovčani i gradonačelnik Đakova Marin Mandarić sa suradnicima Premijera u perivoju dvorca Eltz Rafaelić: Filmske snage u Slavoniji iznimno su jake