Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
bjelovar

Dan grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja

storyeditor/2024-09-20/OBILJEZEN-DAN-GRADA-BJELOVARA-I-DAN-BJELOVARSKIH-BRANITELJA-2.jpg
1/2
Foto: Bjelovar Obljetnice u Bjelovaru
Od 19. do 29. rujna u Bjelovaru će se održati i 14. Komedija fest koji će predstaviti sedam najboljih amaterskih komedija iz Hrvatske, jednu iz BiH te jednu iz Srbije. Festival će uključivati tri revijalne predstave za djecu

Odlukom Gradskoga vijeća 29. rujna slavi se kao Dan grada Bjelovara od 1996., a od 2007. godine obilježava se i kao Dan bjelovarskih branitelja. Ove godine, program je bogat raznovrsnim događanjima koja će obogatiti kulturni život grada te omogućiti građanima da se prisjete važnosti zajedništva i borbe za slobodu. Na taj dan 1991. godine Bjelovar je oslobođen od neprijateljske vojske, a taj povijesni trenutak simbolizira hrabrost i zajedništvo bjelovarskih građana. Višednevni program počinje 25. rujna, a obuhvaća razne aktivnosti koje slave povijest, kulturu i zajedništvo.

Od 19. do 29. rujna u Bjelovaru će se održati i 14. Komedija fest koji će predstaviti sedam najboljih amaterskih komedija iz Hrvatske, jednu iz BiH te jednu iz Srbije. Festival će uključivati tri revijalne predstave za djecu. Prodaja ulaznica počinje 16. rujna, a cijene su vrlo pristupačne, što dodatno potiče posjetitelje da uživaju u kazališnim izvedbama.

Program obljetnica

Program započinje u srijedu, 25. rujna, izložbom pod nazivom "Kroz objektiv: Branitelji i sportaši za slobodu Bjelovara". Ova izložba održava se u Ulici Vatroslava Lisinskog, a uključuje fotografije koje prikazuju hrabrost branitelja i sportaša. Organizatori su Taekwondo klub Fox, Foto klub Bjelovar i Hrvatski fotosavez. U slučaju kiše, izložba će se premjestiti u natkriveni prostor ispred ulaza u zgradu Gradske uprave. Svečana sjednica Gradskog vijeća održat će se 27. rujna u Domu kulture. Ova sjednica bit će prilika za okupljanje i razmatranje postignuća te važnosti obilježavanja ovog važnog datuma. Izložba kultnih američkih automobila Mustanga, koja se održava 28. rujna, privući će ljubitelje automobila ispred Gradske uprave. Istog dana u 21 sat na paviljonu će nastupiti popularna grupa Vatra, koja će svojim glazbenim hitovima dodatno obogatiti atmosferu.

Sam Dan grada i Dan bjelovarskih branitelja započet će u 8.30 odavanjem počasti i mimohodom pobjednika Barutana '91. U 10.43 održat će se komemoracija za poginule branitelje, uz koncelebriranu misu na Spomen-području Barutana, gdje će se prisjetiti svih koji su dali život za slobodu. Od 13 do 16 sati planirana je Moto alka u ulici A. B. Šimića, gdje će se održati natjecanje. Prijave za sudionike bit će otvorene od 10 sati, a očekuje se veliki broj zaljubljenika u motociklističke sportove. Večer je rezervirana za koncert Đanija Stipaničeva, koji će nastupiti uz Simfonijski puhački orkestar OSRH-a i Puhački orkestar Bjelovar. Koncert će se održati na paviljonu s početkom u 19.30, a u slučaju lošeg vremena preselit će se u Dom kulture.

Kazališna poslastica

Ove godine, Komedija fest donosi posebnu kulturnu dimenziju obilježavanju Dana grada. U organizaciji Maje Margarete Fabičević i Kazališta Bjelovar, festival se održava po četrnaesti put. Dario Hrebak ističe važnost ovog festivala kao poklon i aktivnost uoči Dana grada, najavljujući uspješnu kazališnu sezonu.

Maja Margareta Fabičević potvrđuje da će program biti bogat kvalitetnim predstavama, naglašavajući kako će biti "kiša smijeha". Predstave su već osvojile nagrade na drugim festivalima, a repertoar uključuje komedije iz cijele Hrvatske te iz regije. "Dođite, odaberite si predstave", poziva Fabičević, dodajući da će najvažnija nagrada biti nagrada publike.

– Ovo je 14. po redu Komedija fest te je ovo kao poklon i aktivnost uoči samog Dana grada. S Komedija festom najavljujemo jednu uspješnu kazališnu sezonu jer ćemo uskoro predstaviti i novi program jesenske sheme Kazališta u gostima. Kazališta dolaze iz raznih dijelova Hrvatske, ali i bivše regije. Doista možemo biti zadovoljni s programom ove godine. Očekujem da će Bjelovarčani doći, posjetiti i uživati u ovoj jeseni u kazalištu – napomenuo je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

Uz predstave Bjelovarskog kazališta, osam predstava ocjenjivat će komisija koju vodi profesionalna redateljica i dramaturginja Nina Kleflin. Očekuje se da će festival privući veliki broj posjetitelja, čime se dodatno obogaćuje kulturni program Bjelovara.

Bjelovarci s ponosom obilježavaju ovaj dan, potvrđujući svoju tradiciju, kulturu i povijest. Očekuje se da će građani i njihovi gosti s radošću sudjelovati u događanjima te zajedno proslaviti važan trenutak u povijesti svog grada. Pripremljen program nudi nešto za svakoga, od izložbi i koncerata do kazališnih predstava, čime se dodatno ističe važnost zajedništva i sjećanja na prošlost.

storyeditor/2024-09-13/bjelovar-korzo-1024x473.jpg Dario Hrebak: Europski fondovi su prilika za razvoj, a Bjelovar tu priliku koristi na najbolji način storyeditor/2024-09-13/FB_IMG_1726211526695.jpg Bjelovar Trodnevni hackathon za IT-jevce – timovi će raditi na dva projekta storyeditor/2024-09-06/bj_a_koncert.jpg Ove godine očekujem da će biti još bolje, kazala je Hrpalo Zbrda Zdola festival ove godine u Radićevu parku u srcu Bjelovara