Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
Dario Hrebak:

Europski fondovi su prilika za razvoj, a Bjelovar tu priliku koristi na najbolji način

storyeditor/2024-09-13/bjelovar-korzo-1024x473.jpg
Foto: Bjelovar Gradonačelnik je naglasio kako je 2024. godina ključna za Bjelovar jer se očekuje realizacija projekata ukupne vrijednosti 220 milijuna eura
Bjelovar je u 2023. godini postao treći grad u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz EU fondova, odmah iza Petrinje i Splita

Bjelovar je u 2023. godini postigao izniman uspjeh, postavši treći grad u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz EU fondova, odmah iza Petrinje i Splita. S ukupnih 14 milijuna eura uloženih putem gradskog proračuna za različite projekte sufinancirane EU sredstvima, Grad je uspio osigurati 3,04 posto od ukupno dostupnih sredstava iz fondova Europske unije.

Gradonačelnik Dario Hrebak izrazio je zadovoljstvo ovim rezultatom, pohvalivši rad gradskog EU tima koji stoji iza ovog uspjeha.

– Europski fondovi prilika su za razvoj, a Bjelovar tu priliku koristi na najbolji način. Novac koristimo za infrastrukturne projekte poput vodovoda, kanalizacije, energetski održivih zgrada, dok razvijeniji dijelovi Europe koriste sredstva za istraživanje i razvoj novih tehnologija – istaknuo je Hrebak na konferenciji za novinare. Također je najavio da će sljedeća godina vjerojatno donijeti još veće uspjehe.

Gradonačelnik je posebno naglasio kako je 2024. godina ključna za Bjelovar, jer se očekuje realizacija projekata ukupne vrijednosti 220 milijuna eura, što je otprilike polovina vrijednosti izgradnje Pelješkog mosta. Hrebak je optimistično najavio kako će Bjelovar uskoro postati lider u povlačenju sredstava iz EU fondova, posebice zbog velikih iznosa koje grad očekuje za projekte obnove nakon potresa.

– Očekujemo da će ova ogromna sredstva imati pozitivan učinak na gradski proračun i lokalno gospodarstvo jer većinu projekata izvode lokalni poduzetnici – dodao je Hrebak, ističući kako ulaze u fazu "građevinske renesanse" Bjelovara.

Hrebak je istaknuo niz projekata koji su lani sufinancirani iz EU fondova, uključujući bušotine u Velikom Korenovu, izgradnju i opremanje dječjih vrtića, kao i druge infrastrukturne projekte. Također je najavio početak izgradnje Termi Bjelovar, najvećeg i najskupljeg projekta u povijesti grada.

S obzirom na sve što je postignuto, ali i na projekte koji tek dolaze, čini se kako za Bjelovar najbolje tek dolazi. Grad ne samo da uspješno koristi EU fondove, već i oblikuje svoju budućnost kao središte gospodarskog i infrastrukturnog razvoja u regiji.

storyeditor/2024-09-13/FB_IMG_1726211526695.jpg Bjelovar Trodnevni hackathon za IT-jevce – timovi će raditi na dva projekta storyeditor/2024-09-06/bj_a_koncert.jpg Ove godine očekujem da će biti još bolje, kazala je Hrpalo Zbrda Zdola festival ove godine u Radićevu parku u srcu Bjelovara storyeditor/2024-08-30/FB_IMG_1725018725161.jpg Obrada pristiglih ponuda trajat će oko dva mjeseca Terme Bjelovar na korak do realizacije – stigle su četiri ponude