Izbornik
Naslovnica Gradovi Karlovac
Grad Karlovac rođendanskim balom i koncertom proslavio 442. rođendan

Dan počinje budnicom u 6.30 uz orkestar i mažoretkinje

1/3
Foto: Grad Karlovac
Budnica na sam rođendan tradicionalan je događaj kojim se tijekom povijesti obilježavao dan u kojem grad slavi rođendan

Odlična priča koja je započela ivanjskim krijesom na obalama rijeke Kupe u središtu Karlovca objedinjena pod nazivom Zvjezdano ljeto 2021. – Sretni pod zvijezdama, kulminirala je 13. srpnja – na 442. rođendan grada Karlovca. Rijetki su gradovi u svijetu poput Karlovca koji znaju dan, mjesec i godinu svog postanka, a kako bi dostojno obilježili rođendan grada koji je nastao kao obrambena utvrda u obliku zvijezde sa šest krakova, Karlovčani već godinama organiziraju brojna događanja; koncerte, kazališne predstave, nagradne igre i kvizove, predstavljanje knjiga, sportska natjecanja u sklopu kojih oživi svaki kutak grada, njegove ljetne pozornice, šančevi i parkovi.

Karlovac manifestacijom Zvjezdano ljeto tri tjedna slavi svoj 442. rođendan Dnevni boravak na otvorenom i Karlovac Open Air Tribute Festival

Brojni programi i događaji

Od ivanjskog krijesa sa spektakularnim vatrometom pa do 13. srpnja održano je više od 150 raznih programa, svakoga je dana bilo niz događanja i svatko je mogao odabrati nešto za sebe. Bilo je tu i raznih škola; gitarističke, flautistička akademija, a prvi je put održan i Open Air Festival posvećen rock‘n’roll legendama. Tijekom ponedjeljka 12. srpnja, Karlovčani su mogli uživati u ugodnoj atmosferi Dnevnog boravka na Trgu bana J. Jelačića gdje je u večernjim sati održan koncert. Na sam rođendan, dan počinje budnicom u 6.30 sati u kojoj sudjeluje čitavo vodstvo grada, zaposlenici gradske uprave, zatim orkestar i mažoretkinje koji prolaze gradom i uz glazbu bude građane.

Riječ je o tradicionalnom događaju kojim se tijekom povijesti obilježavao dan u kojem grad slavi rođendan. Nakon toga, već od 9 sati, pa sve do 19 sati, posjetitelji mogu uživati u Danu otvorenih vrata u Aquatici – slatkovodnom akvariju, a od 18 sati zabava se seli na najstariji gradski Trg bana J. Jelačića gdje u 20 sati počinje rođendanski bal u kojem, po tradiciji, pleše onoliko plesnih parova koliko grad ima godina. 

Posebnu čar tome danu daje i ceremonija Karlovačke građanske garde. Prije rođendanskog bala članovi garde imaju postrojavanje nakon kojeg odlaze skinuti zastavu grada Karlovca koja je postavljena na trg ispred Gradskog kazališta Zorin dom 23. lipnja, na početku obilježavanja rođendana i manifestacije Zvjezdano ljeto. Zastavu garda predaje gradonačelniku Karlovca Damiru Mandiću do idućeg rođendana. Nakon toga, i članovi Građanske garde sudjeluju na rođendanskom balu Karlovca kao i članovi povijesnih postrojbi iz 20-ak gradova diljem Hrvatske koji već godinama dolaze u Karlovac kako bi se predstavili i sudjelovali u proslavi Dana grada. Iz Grada su ranije poručili da je, sukladno epidemiološkim mjerama nacionalnog Stožera, bal COVID sigurno događanje.

BROJNI PROGRAMI NA NIZ LOKACIJA Sve počinje Ivanjskim krijesom, a završava Rođendanskim balom

Plesanje rođendanskog bala jedinstvena je tradicija kojom Karlovčani s ponosom slave svoj grad, plesna su mjesta uvijek popunjena, a zajedničko fotografiranje na trgu nakon bala u formaciji zvijezde uz fontanu u središtu trga koju prati u puštanje balona u zrak, jedna je od najljepših razglednica Karlovca.

Plakete i nagrade

Ostatak večeri posjetitelji su na Trgu mogli uživati u koncertu Klape Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj koja je nastupila u pratnji orkestra HRM-a.

Na Dan grada nagrade i plakete dobili su i Karlovčani koji su svojim radom i uspjesima promovirali svoj grad. Nagrada Grada Karlovca posmrtno je dodijeljena poznatom hrvatskom režiseru Georgiju Paru te Radovanu Radovinoviću, autoru brojnih knjiga o Karlovcu. Plakete Grada Karlovca dobili su Tomislav Čadež, Matija Pahanić, Anka Nikolić, Damir Čavlović, Nada Senfner, Marina Novaković Matanić, Đuro Batinić, Dražen Tufeković, te Specijalna jedinica policije „Grom“ PU karlovačke.