Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Održan 13. godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika

Definiran model suradnje javnog i privatnog sektora

Foto: Grad Pula
Susret gradonačelnika i poduzetnika ima za cilj spajanje, odnosno da se vidi što gradovi trebaju, a što poslovna zajednica može ponuditi

Aktivna uloga gradova i lokalne samouprave u poticanju poduzetničke djelatnosti bila je glavna tema 13. susreta gradonačelnika i 
poduzetnika, koji tradicionalno organizira poslovni tjednik Lider u suradnji s Udrugom gradova, a domaćin je Grad Pula. Ovogodišnji Susret gradonačelnika održan je u pulskom hotelu Park Plaza Histria.

Primjeri dobre prakse

Tijekom održavanja Susreta, osim druženja i razmjene iskustava, raspravljalo se o brojnim prilikama, ali i definiralo mogućnosti 
suradnje javnog i privatnog sektora radi poticanja razvoja lokalnih jedinica, te su predstavljeni uspješni primjeri i iskustva u područjima od zajedničkog interesa gradonačelnika i poduzetnika.

Domaćin susreta, gradonačelnik Pule Filip Zoričić već je u pozdravnom govoru rekao da je uvjeren da će ovaj 13. susret 
gradonačelnika i poduzetnika biti sretan bez obzira na brojku, te da će donijeti neka nova rješenja. Naglasio je značaj ove konferencije koja nije politički, nego nadpolitički skup lidera lokalnih zajednica, izrazivši zadovoljstvo što je Pula dobila priliku da bude domaćin.

Gradonačelnik Zoričić govorio je o primjerima dobre prakse najvećeg istarskog grada istaknuvši kako je, nakon propasti Uljanika i pokušaja ponovnog uspostavljanja brodogradnje u Puli, pred gradom velika, nova prilika koju treba iskoristiti.

- Očekuju nas novi izazovi, nove prilike koje svakako trebamo iskoristiti. Svi mi kao gradonačelnici moramo biti moralni, vrijedni i raditi za javni interes. Jednostavno moramo biti lideri - poručio je Zoričić.

Govoreći o Konferenciji ‘48 sati’ glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović naglasio je da je riječ o jedinstvenom skupu koji ima za cilj spajanje poduzetnika i gradonačelnika, odnosno da se kroz druženje vidi što gradovi trebaju, a što poslovna zajednica može ponuditi.

Financiranje projekata

Gradonačelnik Zoričić sudjelovao je na okruglom stolu na temu “Razvojne vizije gradova”, a zadnjeg dana 13. Susreta gradonačelnika i poduzetnika gradonačelnikova savjetnica za zelene politike Koviljka Aškić na okruglom  stolu “Energija iz otpada - snaga otpada”.

- Financiranje projekata gradskih i lokalnih potreba je sve teže i potrebno je pronalaziti nove modele suradnje gradskih vlasti 
i poslovne zajednice - poručili su organizatori iz Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i poslovnog tjednika Lider te istaknuli nužnom mogućnost da gradovi generiraju poslovnu aktivnost koja će doprinijeti održivom razvoju.

Gradonačelniku Zaprešića Željku Turku povjeren je treći po redu četverogodišnji mandat na mjestu predsjednika Udruge gradova kojega su uoči otvaranja konferencije izabrali članovi Skupštine.