Izbornik
Naslovnica Gradovi
Dječji vrtić Maslačak i Ogranak Matice hrvatske

Djeca iz vrtića napravila slikovni rječnik na kajkavskom

Djeca odgojne skupine Sunčeka Dječjeg vrtića Maslačak i Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću objavili su dječji slikovni rječnik kajkavskog narječja naslova "Kaj je to?"
Foto: Zaprešić

Djeca odgojne skupine Sunčeka Dječjeg vrtića Maslačak i Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću objavili su dječji slikovni rječnik kajkavskog narječja naslova "Kaj je to?". Radi se o zanimljivom projektu koji je započeo posjetom vrtićanaca Ogranku i listanjem rječnika, a nastavio se stvaranjem kartica na kojima su bili nacrtani pojmovi te je pojam ispisan na kajkavskom narječju i standardnom jeziku.

– Autori ovog rječnika sva su djeca odgojne skupine, a svi su oni tijekom godine sudjelovali u međunarodnom projektu Naše male knjižnice u sklopu kojeg su se čitali slikovnice vezane uz emocije i time se još bolje sjedinili s knjigama. U naslovu je pitanje jer je postavljanje pitanja početak najljepšeg putovanja, putovanja u svijet spoznaje. Djeca svakodnevno kreću na takvo putovanje koje ne poznaje granice i za koje ne trebaju putovnice, vize ni propusnice, ali potreban je suputnik, a najbolji su suputnici roditelji, djedovi, bake, ali i ovakvi, djeci bliski, rječnici – kažu u Gradu.

Posebnost ove knjige je i to što su svi radovi izvorni dječji radovi, nastali u vrtiću uz pomoć odgojiteljica Tihane Mufić i Nade Pap te u sebi kriju spoj mašte i bogatstva hrvatskog jezika i narječja. U Gradu Zaprešiću djeci i sadržajima za djecu daje se velika pozornost. Na svečanoj sjednici Središnjeg koordinacijskog odbora Saveza društava Naša djeca u prosincu prošle godine dobio je titulu Grad prijatelj djece, kao rezultat zajedničkog rada djece i zajednice, od vrtića i škola, zdravstvenih ustanova, institucija za prevenciju, udruga te Grada Zaprešića kao krovne institucije s kapitalnim ulaganjima i koordinacijom.

Kad se kandidirao, istaknuto je da 40 posto ukupnog gradskog proračuna za 2022. godinu čini "dječji proračun", a neka do kapitalnih ulaganja unatrag nekoliko godina su izgradnja velike sportske dvorane OŠ Antuna Augustinčića, gradnja novog objekta dječjeg vrtića te gradnja Centra mini atletike, obnova zgrade POUZ-a, skate park na Zajarkima, nova atletska staza na sportskim terenima OŠ Ljudevita Gaja... 

Karlovac nikad nije bio veće gradilište, raskopan je gotovo svaki dio grada, no po završetku radova Karlovčani bi trebali imati daleko veći standard. Projekt aglomeracije zasigurno iznimno važan za sve aspekte razvoja grada Karlovc kao veliko gradilište Obnova Zvijezde je projekt svih projekata. Nulta točka za ostale planove TEREZIJANA je konačno dobila urbanu, ali i nacionalnu dimenziju. O najzabavnijoj carskoj priči kontinentalne Hrvatske izvijestile su sve nacionalne televizije i drugi mediji, ističe bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak Terezijana dobila urbanu, ali i nacionalnu dimenziju Bjelovarčani složni: Bila je to najbolja Terezijana posljednjih godina Gradonačelnik Josip Mišković govorio je o razvojnim projektima i planovima za iduće razdoblje te posebno istaknuo 4,5 milijuna kuna vrijednu spojnu cestu od Kolodvorske do Sisačke ulice Obilježen je Dan grada Popovače i blagdan sv. Alojzija Gonzage