Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Penjači kluba Onsight i jedriličari Vege na prijmu kod gradonačelnika Filipa Zoričića

Djeca moraju biti uključena u sport, a Grad će im omogućiti uvjete za to

Foto: Grad Pula
Gradonačelnik je izrazio nadu da će u predstojećem razdoblju ići u rekonstrukciju Pattinaggia

– Želimo puno bolje prezentirati sport u gradu, naše klubove i sportaše Pule za koje mnogi i ne znaju, a ostvarili su vrhunska 
dostignuća. Želimo više ulagati u sport koji u konačnici promovira cijelu Pulu, Istru i Hrvatsku u cijelom svijetu. Djeca moraju biti što više uključena u sport i zato ćemo se potruditi da im omogućimo uvjete za bavljenje sportom. Ovaj grad ima svoj sportski identitet i moramo raditi na promociji naših vrijednosti i ljudi koji zadužuju ovaj grad – istaknuo je pulski gradonačelnik Filip Zoričić na primanju koje je organizirano za uspješne sportaše penjačkog kluba Onsight te jedriličarskog kluba Vega.

Penjači poznati u cijeloj regiji

Sportsko-penjački klub Onsight iz Pule, čiji članovi treniraju u Rojcu već godinama, drži tradiciju jednog od uspješnijih klubova u Hrvatskoj, a po svojim je rezultatima poznat u cijeloj regiji. Zahvaljujući ugledu koji klub uživa, njegove aktivnosti su vrlo korisne za promicanje imena pulskog, istarskog i hrvatskog sporta u zemlji i inozemstvu.

– U klubu trenira 40-ak članova ispod 18 godina te 20-ak seniora – istaknuo je glavni trener Siniša Hrestak.

Osim njega, s djecom  rade i pomoćni treneri Marko Kalčić i Hugo Moreno, te mladi i nadaleko uspješni penjači Filip Kurtović, Deni Ušić, Lari Pletikos, David Radovčić i Ana Mišan.

Kako su istaknuli treneri, sportsko penjanje individualni je sport koji čovjeka usmjerava na natjecanje sa samim sobom i neprekidno pomicanje vlastitih fizičkih i psihičkih granica.

U klubu se nadaju novim uspjesima na jesen kada je planirana i kombinacija; prava olimpijska disciplina. Ove godine zbog limitiranog treniranja klub je otišao s manjim brojem mlađih natjecatelja, no svatko je od njih osvojio medalju u barem jednoj od tri 
discipline.

- Sada dolazi velika tranša za sport i obrazovanje iz EU, nekoliko milijardi eura za razdoblje od 2022. do 2027. i potrudit ćemo 
se što više toga aplicirati. Stoga i pozivam klubove da se obrate gradskoj upravi da vidimo, pomognemo, budemo podrška projektima, kako onih koji su u razradi tako i budućih. Grad Pula pružit će svoj maksimalan angažman da učini najviše što može u tom pogledu – istaknuo je Zoričić, te izrazio nadu da će u nadolazećem razdoblju ići u rekonstrukciju Pattinaggia, sagraditi još dvije modularne dvorane, te, između ostalog, posebno važno pomoćno igralište na Drosini, s obzirom na važnost ulaganja u momčadski i individualni sport.

Uspjesi jedriličara

Nakon penjača, prijmu u povodu 135. obljetnice osnutka JK Vega i  ostvarenih odličnih nastupa na natjecanjima, nazočili su i mladi jedriličari Katija Rabak, Vito Fili, Tristan Tol, Lea Rakovac i Tedi Leonardelli, trener Antonio Poretti i predsjednik kluba Refko Ganić.

Od brojnih uspjeha kluba izdvajaju se zlata Filipa Matike na svjetskim prvenstvima u klasi optimist 2002. i 2003. u klasi laser 4.7 2007., srebro Tajane Ganić na EP u klasi optimist 2003. te zlata sa Svjetskog i Europskog prvenstva u klasi laser 4,7 2007., 
te bronca Gee Barbić sa svjetskih jedriličarskih igara 2002. u klasi laser radial i srebra Daria Klibe s europskog prvenstva u klasi laser radial iste godine.

Ove godine Vegini jedriličari nastupili su na europskim prvenstvima u klasama optimist, ILCA 4 i ILCA 6, te na  svjetskom prvenstvu u klasi ILCA 6. Sezonu su otvorili Tristan Tol  i Vito Fili nastupom u klasi optimist na Europskom prvenstvu u Španjolskoj s kojeg se Tristan vratio kao 7. Europljanin.

Odmah potom Lea Rakovac, Paola Čelić, Ana Vitasović i Roko Schmidt nastupili su na europskom juniorskom prvenstvu za klasu ILCA 4 u Marini Kaštela na kojem je Lea završila kao 6. do 17 godina.

Nakon jedrenja na Jadranu čekalo ih je nešto potpuno drukčije, europsko prvenstvo klase ILCA 4 na sjeveru Njemačke u Travemundeu, na kojem su nastupili Lea Rakovac, Katja Rabak, Tedi Leonardelli, Jan Komadina i Vedran Čelić.

Nakon EP-a Lea i Tedi su s trenerom Antoniom Porettijem nastavili put za Irsku na svjetsko prvenstvo u klasi ILCA 4, s kojeg su 
se vratili s odličnim rezultatima – Lea kao 5. a Tedi kao 7. na svijetu do 16 godina.

Predsjednik Refko Ganić iskazao je zadovoljstvo rezultatima i ljetnim radom u klubu u kojem je kroz školu jedrenja prošlo 60-ak djece, a neka od njih zacijelo će krenuti stopama starijih kolega. Oba kluba iznijela su gradonačelniku pitanja i izazove s kojima se susreću, te će se Grad Pula, sukladno mogućnostima i nadležnostima, angažirati u tom kontekstu.