Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
VINKOVCI

Dječje Vinkovačke jeseni okupile 2000 malih folkloraša

Dječje Vinkovačke jeseni
1/8
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Vinkovačke jeseni manifestacija su kojom se Vinkovci i Vinkovčani izuzeto ponose, a kada vidim ovu djecu, znam da će naša tradicija i kultura ostati sačuvani, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić

Godinama unazad, pa i desetljećima, Vinkovačke jeseni su poseban događaj za Vinkovce i Vinkovčane. Tih dana u gradu je u središtu pažnje ova najveća i najpoznatija tradicijska manifestacija u Hrvatskoj, ali i šire, koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj sudionika i posjetitelja. Tih dana Vinkovci postaju Hrvatska u malom. Tako je i ove godine kada se održavaju 58. Vinkovačke jeseni koje su otvorene u prošli petak popratnih priredbama te večernjom Smotrom folklora Vukovarsko – srijemske županije.

Čuvari tradicije

Već prvoga dana krenula su brojna popratna događanja u okviru kojih je svatko mogao pronaći nešto za sebe. Godinama je središnji dio prvih dana Vinkovačkih jeseni mimohod Dječjih vinkovačkih jeseni koje se ove godine održavaju po 52. put. Ove godine je u svečanom mimohodu Dječjih Vinkovačkih jeseni, koje domaći nazivaju i Malim Jesenima, tradicijsku baštinu kraja iz kojeg dolaze pokazalo 60 dječjih folklornih skupina iz svih hrvatskih županija i susjednih zemalja. O značaju ove manifestacije govori i to da je u mimohodu Dječjih Vinkovačkih jeseni, koji je održan u središtu grada, sudjelovalo preko 2000 malih folkloraša. Tradicionalne se Dječje Vinkovačke jeseni održavaju tjedan dana prije Svečanog mimohoda, a po uzoru na veliki, i oni su ponosno ponijeli grb republike Hrvatske, Vinkovačkih jeseni, Vukovarsko – srijemske županije i Grada Vinkovaca. I ove godine povorku su predvodili mali konjanici i konjske zaprege.

– Vinkovačke jeseni u cjelini su mi super i prepune sadržaja ali Dječje Vinkovačke jeseni su za mene uvijek nešto posebno. Oduševljavaju me s kojom ljubavi i ponosom oni prolaze središtem grada. Uvijek me zapanji šarenilo boja, narodnih nošnji, plesova… Mislim da Vinkovačke jeseni ne bi bile to bez Dječjih Vinkovačkih jeseni. Hrvatska je po broju stanovnika mala zemlja ali s tolikom kulturom da je to nevjerojatno. Raduje me i to kada vidim tu djecu jer znam da imamo budućnost i sigurne čuvare naše bogate tradicije – rekla nam je Marica I. Ni ostali okupljeni građani nisu krili oduševljenje s viđenim i programom koji su im pripremili budući čuvari tradicije. Svaka folklorna skupina koja je sudjelovala u mimohodu pozdravljena je velikim pljeskom. Sve je praćeno i brojnim fotografijama.

– Vinkovačke jeseni su manifestacija s kojom se Vinkovci i Vinkovčani izuzetno ponose, a kada vidimo sve ovo onda znamo i zašto. I ove godine imamo brojne i raznolike sadržaje gdje svatko, bez obzira na godine života, može pronaći nešto za sebe. Dječje Vinkovačke jeseni su jedan od središnjih sadržaja Vinkovačkih jeseni, a koliko su važne i nama i KUD-ima iz cijele Hrvatske govori i više od 2000 sudionika. Kada ih vidim znam da će naša tradicija i u budućnosti imati svoje čuvare i da će naša bogata tradicija i kultura ostati sačuvani – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Bogati sadržaj

Dodao je kako predstavnici KUD-ova iz cijele Hrvatske, koji sudjeluju na Jesenima, zajedno s Vinkovčanima čine Vinkovačke jeseni najvećom manifestacijom u Hrvatskoj.

– Činite nas ponosnima ali i cijelu Hrvatsku usmjerite prema Vinkovcima i Vukovarsko – srijemskoj županiji kako bi nas ovih deset dana, koliko traju Jeseni, gledali te imali želju ovdje doći i uživati u Vinkovcima i našem kraju. Hvala svima koji nesebično troše godinu kroz kulturno – umjetnička društva, uče našu djecu i stvaraju ljepši i ugodniji doživljaj Slavonije. Tijekom ovih desetak dana Jeseni bilo je i bit će puno tradicijske kulture i zabave, a bit ćemo i centar svijeta – istaknuo je Bosančić.

Podsjetio je kako je tema ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni "Dva sjaja dukata" kao i iznimno bogat tradicijski, kulturni i zabavni program. Tako se u folklornim večerima predstavilo preko 50 skupina iz cijele Hrvatske i inozemstva. Svečano otvorenje 58. Vinkovačkih jeseni najavljeno je za petak, a za subotu je najavljena Državna smotra folklora dok je za nedjelju najavljen Svečani mimohod na kojem će nastupiti preko 70 skupina iz Hrvatske i inozemstva s više od 4000 sudionika. Od popratnih sadržaja tu su Dvorište ideja, Vinski šor, Slavonski sokak, Bircuz, sajamski prostor rukotvorina… Osigurana je i odlična zabava, s više koncerata, tako da i ne čudi da organizatori očekuju da će tijekom desetak dana Jeseni Vinkovce posjetiti oko 100.000 gostiju.

Vinkovci su jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji su još prije šest godina uz pomoćnike u nastavi razvili i vlastiti sustav pomoćnika u vrtićima Vinkovci Školsku godinu počinjemo s 44 pomoćnika za ukupno 48 učenika Započela pedagoška godina u vrtićima U Vinkovcima upisano 560 djece u vrtiće, najavljeno proširenje kapaciteta Gradska knjižnica i čitaonica u Vinkovcima otvorila je vrata korisnicima Gradska knjižnica i čitaonica u Vinkovcima otvorila je vrata korisnicima U novoj knjižnici može se učiti, ali i boraviti i igrati se