Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
PROJEKT POVIJEST ZA SVIJEST

Do 12. veljače u galeriji Anima razgledajte izložbu o životu Anne Frank

Zaprešić
Foto: Grad Zaprešić
Posjetitelje kroz izložbu vode posebno educirani učenici, volonteri Srednje škole bana Josipa Jelačića

Putujuća izložba “Anne Frank – povijest za sadašnjost” stigla je u Zaprešić te je svečano otvorena i izložena u Galeriji Anima, u sklopu Srednje škole bana Josipa Jelačića.

Na tridesetak izložbenih panela izložba donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njezine obitelji s kraja Drugog svjetskog rata, ali i aktualizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u suvremenom svijetu. Izložba je ostvarena u sklopu projekta Povijest za svijest, a organizatori su Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) te Kuća Anne Frank iz Amsterdama. Djevojčica, u cijelome svijetu prepoznata kao simbol dječje žrtve holokausta, rođena je u Frankfurtu na Majni 1929. godine.

Gradska knjižnica Zaprešić - Grad koji čita Četvrtina stanovnika učlanjena u Gradsku knjižnicu

Četiri godine poslije, s obitelji seli u Amsterdam, nakon što u Njemačkoj na snagu stupaju protužidovski zakoni. Kada i život u Amsterdamu postane sve opasniji za Anne i njezinu obitelj, oni se sele u tajno skrovište u kojem Anne tijekom dvije godine piše dnevnik. U kolovozu 1944. zabilježen je posljednji zapis u dnevniku, a ubrzo je otkriveno i skrovište u kojemu se s obitelji skrivala. Petnaestogodišnja Anne umire u logoru, a jedini preživjeli član obitelji je Otto Frank, njezin otac, koji je i objavio dnevnik.

Izložba “Anne Frank – povijest za sadašnjost” obišla je dosad četrdesetak zemalja, a u Hrvatsku je pristigla 2013. godine u sklopu projekta Povijest za svijest koji je financirala Europska unija te ju je, prije dolaska u Zaprešić, ugostilo 15 hrvatskih gradova.

Zaprešić Srednja škola ‘Ban Josip Jelačić’ Bilo je i suza, đaci se nisu htjeli vratiti svojim kućama

Izložba je besplatna i otvorena za javnost te ju je moguće razgledati do 12. veljače. Održavaju se i organizirani grupni posjeti za srednje i osnovne škole, ali i sve zainteresirane, a posjetitelje kroz izložbu vode posebno educirani učenici, volonteri Srednje škole bana Josipa Jelačića. 

Zaprešić otpad Odgovorno gospodarenje otpadom Zaprešić dobiva 7 novih podzemnih spremnika za odlaganje otpada