Izbornik
Naslovnica Gradovi Našice
Gradonačelnik zahvalio predsjednicima Vijeća mjesnih odbora na dobroj suradnji

Do ravnomjernog razvoja svih naselja uz pomoć mjesnih odbora

storyeditor/2024-02-16/NASICE_A_MJESNI_FO.jpg
Foto: Našice Važno je bilo danas naglasiti svim predstavnicima Mjesnih odbora koji su sa mnom odgovorni za kvalitetu života naših mještana da nastavljamo dosadašnju dobru suradnju, rekao je Kušuba
Gradska uprava na ovaj način unapređuje svoju transparentnost i otvorenost prema građanima, a cilj je da mjesni odbori budu spona između mještana i izvršne vlasti

Gradonačelnik Krešimir Kašuba početkom ove godine započeo je obilazak svih mjesnih odbora Grada Našica s ciljem da razgovorom s mještanima osigura ravnomjeran razvoj svih prigradskih naselja, sukladno potrebama mjesnih odbora i mještana.

Tijekom posjeta razgovarao je s okupljenim mještanima o svim investicijama napravljenim u protekle dvije i pol godine, kao i one za koje su osigurana sredstva u Proračunu za 2024. godinu.

Rad sportskih udruga

Tako je u Mjesnom odboru Londžica 2022. godine započela dugo očekivana gradnja mrtvačnice, uređen je mjesni dom te su uložena sredstva u javnu rasvjetu. U Mjesnom odboru Gradac najviše se sredstava uložilo u mjesni dom koji je u obnovljen, a izgrađena je i nadstrešnica. U Zoljanu se radi na kvaliteti života, u društvenom i komunalnom smislu. Za rad DVD-a Zoljan prošle je godine kupljena kuća na prostoru koje će u sljedećem periodu biti izgrađen novi vatrogasni dom.

Već se neko vrijeme koristi i nova mrtvačnica u koju je uloženo 115.000,00 eura, a najvredniji projekt svakako je aglomeracija kojom će u sva naselja na području mjesnog odbora Zoljana doći pitka voda i kanalizacija. U mjesnom odboru Martin također su brojna ulaganja, prvenstveno u društveni dom, a intenzivno se radilo proteklog vremena na projektno-tehničkoj dokumentaciji za svlačionice NK Martin. Cilj je u ovoj godini u Martinu prvenstveno ulagati u sigurnost, tako se ide u izgradnju nogostupa u Ulici Josipa bana Jelačića i u projektiranje rasvjete u Ulici Matije Gupca.

U naseljima Vukojevci i Markovac Našički posebno su istaknute investicije u sigurnost mještana, jer realizirane su tri velike investicije koje su mještani čekali nekoliko desetaka godina. U Vukojevcima je izgrađen pješački most u Ulici braće Radić, dok su u Markovcu Našičkom napravljena dva pružna prijelaza.

Najveća investicija u naseljima Makloševac, Ceremošnjak i Granice je dovod pitke vode. U ovim je naseljima istaknuta i izgradnja mrtvačnica te brojna ulaganja u uređenje, ali i opremu u mjesnim domovima. Što se tiče mjesnog odbora Lađanska istaknuto je uređenje centra naselja gdje je saniran nogostup, proširen kolni prilaz ispred crkve te se uložilo u mjesni dom.

U Lili se najviše sredstava također uložilo u uređenje mjesnog doma kroz sanaciju krovišta, nabavku klima i plinskih peći te drugih manjih radova. Jedna od najvećih investicija u Velimirovcu je izgradnja mjesnog i vatrogasnog doma u Velimirovcu koji svojom veličinom zadovoljava potrebe cijelog našičkog područja.

U Velimirovcu se uložilo i u održavanje sportskih objekata, sanaciju nogostupa, sanaciju križa i spomenika hrvatskih braniteljima te opremu za mjesni dom. Ni udruge nisu ostale zakinute pa su sve one uz pokroviteljstvo grada organizirale mnoštvo događanja. U naselju Brezik završena je investicija izgradnje nadstrešnice na mjesnom domu započeta prije dvadesetak godina te je uređen sanitarni čvor. Sredstva su izdvojena i za opremanje mjesnog doma, ali i za rad sportskih udruga koje čine društveni život naselja.

Većina sredstava za navedene investicije osigurana je iz gradskog proračuna, no kako je i gradonačelnik napomenuo, za sve planirane veće investicije u mjesnim odborima, ali i samom gradu, oslanjaju se na Vladu Republike Hrvatske, resorna ministarstva i fondove Europske unije.

Novi investicijski ciklus

Ipak gradonačelnik nije gotov s obilaskom svih odbora. Na kraju su mu ostali najveći, Jelisavac, i, naravno, sam grad Našice. Gradska uprava na ovaj način unapređuje svoju transparentnost i otvorenost prema građanima pa ovim putem gradonačelnik zahvaljuje svima koji su se odazvali susretima te iznijeli svoje prijedloge za daljnji razvoj naselja. Na nedavno održanom svečanom prijemu za predsjednike Vijeća mjesnih odbora, gradonačelnik Kašuba iskoristio je priliku da zahvali svim predsjednicima na dobroj suradnji.

– Ovo je bila prilika zahvaliti svima na izuzetno dobroj suradnji. Najveći mjesni odbor je svakako onaj grada Našica, ali ništa manje nisu važni ni svi manji mjesni odbori. Ovom prilikom na kraju godine osvrnuli smo se na proteklu 2023. godinu koja je bila vrlo uspješna, razvojna, socijalna pa se ulagalo i u udruge koje su važne za duh svakog mjesta. U najvećem mjesnom odboru Našice ulaganje smo ostvarili kroz veliki investicijski ciklus, a u 2024. godini idemo u novi. Važno je bilo danas naglasiti svim predstavnicima mjesnih odbora koji su sa mnom odgovorni za kvalitetu života naših mještana da nastavljamo dosadašnju dobru suradnju i, ono što je najvažnije, proporcionalno ulaganje u sva okolna mjesta i to prema njihovim zahtjevima – rekao je gradonačelnik i dodao da nemaju svi gradovi mjesne odbore, no on osobno smatra da su upravo ovi ljudi spona između mještana i izvršne vlasti.

storyeditor/2024-02-16/a_viroexpo_otvorenje_foto_anita_zeko.jpg Od jedne male inicijative postal velika manifestacija Na Viroexpu 505 izlagača: Ovo je jedan od najznačajnijih sajmova storyeditor/2024-02-16/cazmaa_b_fo.jpg O 102 korisnika na području Čazme brinut će se 17 osoba Odobrena faza projekta Zaželi koja će trajati tri godine i zaposliti 17 osoba storyeditor/2024-02-19/WhatsApp-Image-2024-02-13-at-13_13_42-4.jpeg Tradicionalna svečanost koju organizira Grad Osijek u povodu Valentinova Zlatni pir proslavilo 116 osječkih bračnih parova, Grad ih darivao