Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula 142 pregleda
Svjetlosna instalacija novog kružnog toka

Dobili atraktivan, moderan i sigurniji ulazak u grad

Kružni tok u Puli
1/7
Foto: Dusko Marusic/Pixsell
Instalacija je zamišljena kao dinamičan sustav u kojem dolazi do interakcije prirodnih elemenata vode, vjetra i svjetlosti, a svjetlo može biti čisto, bijelo ili u boji, različitog intenziteta

Svjetlosna instalacija novog kružnog toka u Šijani svečano je otvorena u srijedu, a time je ujedno označen i kraj radova na izgradnji sustava odvodnje gornjeg dijela Šijanskog sliva kojim će se u značajnoj mjeri utjecati na smanjene plavljenja ovog dijela grada za vrijeme intenzivnih padalina. 

"Hvala investitoru Hrvatskim vodama što su prepoznali značaj ovog projekta za grad Pulu, a hvala i Hrvatskim cestama, svim projektantima i izvođačima radova čiji je doprinos omogućio realizaciju ovako značajnog projekta. Pored funkcionalnosti, svjedočimo jednom zbilja atraktivnom vizualnom rješenju, a Pula od danas ima jedan sasvim nov, reprezentativan i moderan ulazak u grad", kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Foto: Dusko Marusic/Pixsell

Autori vizualnog rješenja su dizajner svjetla Dean Skira te arhitekti Leonid Zuban i Dino Krizmanić koji je pojasnio kako je projektom naglašena estetika čitavog prstena rotora oko kojeg je postavljeno 340 bijelih, čeličnih štapova nagnutih pod različitim kutevima, a u sebi imaju integrirane štrcaljke za vodenu maglicu.

Čitava instalacija zamišljena je kao dinamičan sustav u kojem dolazi do interakcije prirodnih elemenata vode, vjetra i svjetlosti, a svjetlo može biti čisto, bijelo ili u boji, različitog intenziteta. Dizajner svjetla Dean Skira dodao je kako će pored Svjetlećih divova koji su postali prepoznatljiva noćna vizura Pule, kružni tok u Šijani također biti još jedna uspješna pulska priča, izvijestili su iz gradske uprave.

Nova svjetlosna instalacija kružnog toka u Šijani nakon prikaza niza boja i vodene maglice, povodom obilježavanja Dana Grada Pule zasvijetlila je u prigodnim zeleno-žutima bojama.