Izbornik
Naslovnica Gradovi Poreč
Projekt

Dobivaju kazalište za starije sugrađane

Poreč
Foto: Grad Poreč
Ovim se projektom želi razviti svijest o važnosti kulture u prevenciji socijalne isključenosti te poboljšati kvaliteta života Porečanki i Porečana starijih od 54 godine

Zamjenica gradonačelnika Nadia Štifanić Dobrilović i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč Snježana Radetić predstavile su  EU projekt KUP 54+ - kazalište u Poreču.

Kao što je napomenula zamjenica gradonačelnika, cilj projekta je formirati amatersko kazalište za osobe starije od 54 godine, te starije osobe s invaliditetom, kako bi se dugoročno postiglo da se sugrađani društveno i socijalno uključe u kulturnu i umjetničku scenu Poreča i tako ravnopravno i aktivno sudjeluju u kulturnom životu zajednice. Također, ovim se projektom želi razviti svijest o važnosti kulture u prevenciji socijalne isključenosti te poboljšati kvaliteta života Porečanki i Porečana starijih od 54 godine.

Novi rotor u Baderni u naselju Baderna Puštanjem u promet novog rotora napokon dobili još jedan, sigurniji ulaz u naselje

- Kroz projekt KUP 54+ oformit će se dramska skupina i razviti kazališna predstava čija se premijera očekuje iduće godine u ožujku. Ovim putem pozivamo sve sugrađane starije od 54 godine da se pridruže i uključe u stvaranje kazališta - zaključila je Štifanić Dobrilović, izvijestili su iz Grada Poreča.

Ravnateljica POUP-a najavila je kako će tijekom rujna na gradskim stranicama biti otvoren javni poziv svim pripadnicima navedene ciljane skupine (osoba mora imati navršenih 55 ili više godina u trenutku ulaska u projektnu aktivnost) te se pozivaju svi koje zanima kazalište i upoznavanje s procesom izrade kazališne predstave. Tako će obogatiti svoje slobodno vrijeme i steći nova iskustva.

- U projektne aktivnosti mogu se uključiti ne samo osobe koje se žele baviti glumom i kazalištem, nego i pjevači, plesači, likovnjaci, glazbenici, ali i krojači, šminkeri, frizeri, oblikovatelji svjetla i tona, inspicijenti, administratori. Različite su mogućnosti kako doprinijeti zajednici, jer svi sudionici trebaju osjetiti da je buduće djelo njihovo, zajedničko, bez obzira na voditelja projekta - rekla je Radetić.

Aktivnosti će početi izradom scenarija, odnosno koncepta predstave, a konačna verzija scenarija kao autorskog djela, njegova razrada i postavljanje ostvarit će se kroz kontinuirane probe tijekom zimskih mjeseci. Kako bi osigurali kvalitetu i stručnu izradu kazališne predstave, angažiran je umjetnički voditelj Nebojša Borojević Borko, član Hrvatskog društva dramskih umjetnika, osnivač i voditelj Kazališne družine Daska iz Siska. Trenutno obnaša funkciju Ravnatelja Centra mladih Ribnjak u Zagrebu i umjetnički je voditelj scene Ribnjak.

Grad Poreč je prijavom na poziv Ministarstva kulture 'Umjetnost i kultura 54+' ostvario stopostotno financiranje projekta u iznosu većem od 428 tisuća kuna. Europska unija financirat će formiranje kazališta za osobe starije od 54 godine te starije osobe s invaliditetom u Poreču s nešto više od 362 tisuće kuna, dok će preostali iznos pokriti Ministarstvo kulture RH. Partner na projektu je Pučko otvoreno učilište Poreč, a projekt je izabran kao jedan od čak 40 prijavljenih.

Dječji vrtić u Poreču Poreč nastavlja ulagati u djecu Počela izgradnja vrtića u Velom Maju