Izbornik
Naslovnica Gradovi
Nabave opreme uništene na intervencijama nakon potresa

Dobrovoljnim vatrogasnim društvima 33.000 eura

NOVAC koji su dobila na natječaju Ministarstva unutarnjih poslova, financiranom iz Fonda solidarnosti EU u sklopu Jednostavne izravne dodjele bespovratnih financijskih sredstava, dobrovoljna vatrogasna društva iskoristila su za vatrogasnu opremu
1/2
Foto: Davor Kirin - Photography
U manjim mjestima ponekad su dobrovoljna vatrogasna društva jedine udruge koje organizirano rade s djecom i mladima, istaknuo je gradonačelnik Čazme Dinko Pirak

Prošavši na natječaju Ministarstva unutarnjih poslova, financiranog iz Fonda solidarnosti EU u sklopu jednostavne izravne dodjele bespovratnih financijskih sredstava, dobrovoljna vatrogasna društva Komuševac, Gornji Draganec i Dapci dobila su oko 33 tisuće eura za vatrogasnu opremu.

Zamijenili uništeno
Ova su društva uz pomoć Razvojne agencije Čazma podnijela prijave na natječaj radi nabave opreme koja im je uništena na intervencijama nakon potresa u prosincu 2020. godine. Podsjetimo, nakon razornog potresa koji je bio pogodio Banovinu, čazmanski su vatrogasci među prvima priskočili u pomoć spašavanja života i imovine.

Dobrovoljnim vatrogasnim društvima Komuševac i Gornji Draganec odobreni su nastali troškovi u cjelokupnom iznosu – DVD Komuševac dobio je 13.497,50 eura, DVD Gornji Draganec 13.477,32 eura dok je DVD Dapci dobio 5957,41 eura. S dodijeljenim sredstvima Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Čazme i DVD-u Općevac-Palančani, vatrogastvu na čazmanskom području iz spomenutog je fonda EU dodijeljeno ukupno više od 100.000 eura.

Gradonačelnik Dinko Pirak posjetio je DVD Komuševac, kako bi im čestitao na uspješno provedenom natječaju. Zahvaljujući dodijeljenim sredstvima, DVD Komuševac nabavio je osam kompleta interventnih odjela te manje radne strojeve i alate, nužne prilikom vatrogasnih intervencija. Time je nakon dugo vremena obnovljen inventar ovoga vatrogasnog društva.

DVD Komuševac u zadnjih je nekoliko godina povećao članstvo i sada je u redovima vatrogasaca oko 35 odraslih pripadnika te 20-ak djece, a za motiviranje mladih da pristupe dobrovoljnim vatrogascima dobrim je dijelom zaslužan predsjednik Dario Perčec:

– U rad našeg društva uključeni su osim članova i roditelji djece. Uspjeh nam nije na prvom mjestu, iako se za njega uvijek trudimo, ali najvažnije nam je da se djeca druže i da se vatrogastvo u našem selu ne ugasi – kaže Perčec.

Svjetla točka društva
– U manjim mjestima ponekad su dobrovoljna vatrogasna društva jedine udruge koje organizirano rade s djecom i mladima. U današnje vrijeme, kad većina ljudi bez naknade svoje vrijeme ne daruje nikome, dobrovoljni vatrogasci i dalje su svjetla točka u našem društvu, osobito oni koji rade s najmlađima – istaknuo je gradonačelnik Dinko Pirak.

Kako bi još poboljšali uvjete rada u DVD-u Komuševac, nužno je obnoviti krovište doma, za što će se pobrinuti Grad Čazma koji je prije nepune dvije godine pomogao i pri uređenju unutrašnjosti doma, odnosno postavljanju podnih obloga.

Gradonačelnik Mato Franković potpisao je ugovor s izvođačem Inženjering georad d. o. o. iz Makarske, koje zastupa direktorica Marina Selak, uz prisutnost pročelnice Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Paule Pikunić Potpisan ugovor za rušenje ostatka doma ispod Opće bolnice i čišćenje gradilišta Počinju radovi na pripremi gradnje novog doma za starije osobe KAPITALNE INVESTICIJE u gradu Čakovcu okrenute su europskim sredstvima, što će se gradu višestruko vratiti, ističe gradonačelnica Ljerka Cividini, kojoj je vrijednu projektnu omotnicu uručio ministar Šime Erlić Četiri zone aktivnog življenja Podzemna garaža, uređenje trgova i centar kreativnosti VELIKA GORICA danas je jedno od najpoželjnijih mjesta za život u Hrvatskoj, prvi smo na listi gradova u odnosu na broj doseljenih i odseljenih stanovnika, istaknuo je gradonačelnik Najopsežniji program uređenja i asfaltiranja prometnica u povijesti grada U Veliku Goricu uloženo je više od 20 milijuna eura bespovratnih sredstava