Izbornik
Naslovnica Gradovi
Najopsežniji program uređenja i asfaltiranja prometnica u povijesti grada

U Veliku Goricu uloženo je više od 20 milijuna eura bespovratnih sredstava

VELIKA GORICA danas je jedno od najpoželjnijih mjesta za život u Hrvatskoj, prvi smo na listi gradova u odnosu na broj doseljenih i odseljenih stanovnika, istaknuo je gradonačelnik
Foto: VELIKA GORICA
Na polovici mandata gradonačelnik Krešimir Ačkar istaknuo je da se u gradu provode brojni projekti na kojima surađuju s Vladom, ministarstvima i javnim poduzećima

Prošla je polovica mandata gradonačelnika Krešimira Ačkara, a tim povodom održana je i konferencija za medije na kojoj je gradonačelnik istaknuo kako je to razdoblje obilježila izvrsna suradnja s Vladom RH, ministarstvima i javnim poduzećima na brojnim projektima. Provodi se najopsežniji program uređenja i asfaltiranja prometnica u povijesti grada, šire se kapaciteti postojećih i grade novi vrtići, povećana su socijalna izdvajanja, stipendiranje učenika i studenata te napravljen preustroj gradske uprave i puna transparentnost.

I besplatni vrtići
– Gledajući aktualne projekte, više od 20 milijuna eura bespovratnih sredstava uloženo je u Veliku Goricu u suradnji s Vladom i ministarstvima. Posebno treba naglasiti i odgovor Vlade RH na globalnu ekonomsku i energetsku krizu, odnosno pakete Vladinih mjera zahvaljujući kojima i mi kao grad krizu prolazimo bez poremećaja ili restrikcija – rekao je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

U ove dvije godine, u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture osigurano je više od 8 milijuna eura za asfaltiranje prometnica pa se, skupa sa sredstvima iz gradskog proračuna, provodi najintenzivniji program asfaltiranja prometnica u povijesti grada.

– Od početka godine asfaltirane su 43 nerazvrstane ceste, odnosno postavljeno je više od 35 kilometara novog asfalta, a intenzivno asfaltiranje će se nastaviti. Prioritet nam je i podizanje prometne sigurnosti, prvenstveno izgradnja nogostupa u naseljima – rekao je gradonačelnik.

Vodstvo grada posebno je ponosno na ulaganja u predškolski odgoj, a sve je bliže i njihova želja da vrtić bude besplatan za goričku djecu.

– Kad govorimo o vrtićima, to nas svrstava u rekordere u Hrvatskoj, pa čak i u EU. Samo u protekle dvije godine otvoreno je 250 novih mjesta u objektima u Selnici, Lukavcu, Maloj Buni, Koprivničkoj ulici i u zgradi VG Goričanke. Gorica se širi, osigurana su sredstva za gradnju još dva vrtića, u Kolarevoj ulici i Kurilovcu, ukupnog kapaciteta 400 mjesta. Planiramo i urediti dodatne prostore u VG Goričanki, za nekih 100-120 djece – kazao je gradonačelnik. Tako ranije obećano osigurano mjesto u vrtiću za svako dijete ide prema cilju. Ostvaruje se i plan da vrtić bude besplatan za svu djecu, što će, ističe Ačkar, početi od 1. rujna 2024.

Riječi je bilo i o preustroju gradske uprave, smanjenju broja pročelnika i gradskih odjela i produljenju radnog vremena.

– Smanjen je broj zaposlenih u gradskoj upravi prvi put otkad Velika Gorica ima status grada. Apsolutno smo transparentni, sve je dostupno preko gradskih internetskih stranica i svaki građanin može vidjeti na što je utrošen svaki euro – kazao je gradonačelnik.

Kapitalni projekti
Što se tiče kapitalnih projekta, među njima su Centar za starije osobe i vanjski bazeni koji će biti pored postojećeg zatvorenog bazena u GČ Hrvatski velikani. Iz Grada ističu kako očekuju i sufinanciranje za projekt novog autobusnog terminala.

– Uvode se i nove linije prema željezničkom kolodvoru, Velikoj Mlaki, poslovnoj zoni Meridian 16 i kružna linija po Velikoj Gorici i taj lokalni prijevoz na području Velike Gorice s novim prijevoznikom bit će besplatan, no to se ne odnosi na linije prema Zagrebu na kojima će i ubuduće voziti ZET – kazao je gradonačelnik.

Istaknut je i nastavak suradnje s HŽ Infrastrukturom na uređenju željezničke stanice u gradu. Kada je promet u pitanju, Hrvatske ceste pripremaju projekt uređenja istočnog ulaza u Veliku Goricu kojim bi se smanjile gužve. U sljedećem razdoblju ističe se aktivan rad na uspostavi Medicinskog centra u sklopu Doma zdravlja. Korak koji slijedi jest projektiranje i uređenje prostora za ordinacije te dovođenje specijalista u Veliku Goricu.

– Velika Gorica danas je jedno od najpoželjnijih mjesta za život u Republici Hrvatskoj, prvi smo na listi gradova po odnosu broja doseljenih i odseljenih stanovnika – zaključio je osvrt na prvu polovicu mandata gradonačelnik Ačkar.

GSKG kao upravitelj provodi natječaje za odabir izvođača radova, a zasad se radovi konstrukcijske obnove odvijaju na broju 17. Konstrukcijska pa energetska obnova Počinje obnova zgrada na Trgu žrtava fašizma koje su devastirane u potresu NAJAVLJEN JE susret članova udruga s područja Zagrebačke županije koje su aktivne u pružanju pomoći kako oboljelima od malignih bolesti tako i članovima njihovih obitelji, na koji bi pozvali da se uključi i Odbor za branitelje Zagrebačke županije Tematska sjednica i palen Uloga obitelji onkoloških bolesnika u procesu liječenja PREVENTIVA je najbolji način suočavanja sa zdravstvenim problemima Prevencijom do zdravlja Pilot-projekt "Preventivni zdravstveni pregledi" počeo u Domu zdravlja Osječko-baranjske županije