Izbornik
Naslovnica Gradovi Imotski
DAN GRADA

Dodijeljene nagrade grada Imotskog: Nagrađeni Kujundžić, Gangster, Marijana Matković...

Foto: Imotski
Prof. dr. sc. Milan Kujundžić za vrijeme obavljanja dužnosti ministra zdravstva nastojao je poboljšati zdravstvenu i palijativnu skrb na području Grada Imotskoga i Imotske krajine

Povodom Dana Grada Imotskog i blagdana Gospe od Anđela na svečanoj sjednici Gradskog vijeća dodijeljene su zahvalnice i nagrade Grada za proteklu godinu. Nagrade za životno djelo dobili su Milivoj Zubčić i Ivica Čelan, Nagrade Grada Imotskog Milan Kujunžić i HPO Gradska glazba Imotski. Zahvalnice su dobili Nedjeljko babić Gangster i Mirjana Matković. Evo obrazloženja.

Izvrsna vijest stigla uoči ovogodišnje proslave Dana grada Imotski je među prva tri grada u Hrvatskoj po odnosu rođenih i umrlih!

Zahvalnice

Nedjeljko Babić - Gangster već četrdeset godina uspješno djeluje na demografskoj obnovi Imotske krajine, spajajući parove. Radom kroz Hrvatski populacijski pokret i Udrugu “Dalmatinski samci” uspješno je spojio 440 parova u skladne obiteljske zajednice, iz kojih se rodilo mnoštvo djece. O njemu je snimljen film "Gangster te voli", koji je prepoznat i izvan granica RH. Babić je i utemeljitelj Udruge umirovljenika Imotske krajine, na čijem je čelu bio 16 godina.

Mirjana Matković, diplomirana defektologinja, zaposlena je u Osnovnoj školi “Stjepan Radić” u Imotskom. Sudjelovala je u pripremanju, osmišljavanju i realizaciji Literarno-likovnog natječaja “Velimir Đerek - Sokol” - srce za Hrvatsku, za učenike osnovnih škola iz cijele Hrvatske. Bila je koordinatorica projekta “Volontiram u školi - volontiram za zajednicu”, u kojima je učenike sedmih i osmih razreda podučavala o važnosti volontiranja, a  u projekt su bili uključeni i učenici s teškoćama u razvoju. Autorica je knjige “Imotska slikovna slovarica”, u kojoj su radovi učenika s teškoćama u razvoju, a sadržaj njeguje jezičnu i kulturnu baštinu Imotske krajine.

Nagrade grada Imotskog 

Prof. dr. sc. Milan Kujundžić za vrijeme obavljanja dužnosti ministra zdravstva nastojao je poboljšati zdravstvenu i palijativnu skrb na području Grada Imotskoga i Imotske krajine. Bio je ključna karika u ostvarenju brojnih projekata - otvaranju Centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj na Kamenmostu, otvaranju dnevne bolnice u Zagvozdu, otvaranju stacionara za palijativnu skrb u Imotskom te uređenju parkirališta Doma zdravlja u Imotskom. Osim navedenih projekata, zaslužan je i za niz aktivnosti koje su poboljšale zdravstvenu skrb na području Imotske krajine.

Hrvatski puhački orkestar Gradska glazba Imotski osnovana je 1870. godine, a ove godine slavi 151. obljetnicu postojanja. Gostovali su u cijeloj Europi, a na domaćim i inozemnim natjecanjima imotski orkestar osvojio je brojna priznanja i nagrade. Već dvadesetak godina najbolji je puhački orkestar u Republici Hrvatskoj. Snimili su i izdali 3 CD – A, a 2020. godine, za potrebne pozdravnog spota čelnika Europske unije u povodu Dana Europe sniimili su audio i video zapis Ode radosti, pa su slike Imotskoga obišle čitav svijet.

U Imotskom obilježen Dan grada Nagrade za životno djelo Zubčiću i Čelanu

Nagrade grada Imotskog za životno djelo 

Milivoj Zupčić rođen je u Rijeci, a početkom sedamdesetih godina prošloga stoljeća dolazi u Imotski, u Košarkaški klub Imotski. Kao izniman talent, svojom igrom te ponašanjem postaje uzor mnogim mladim Imoćanima, a u kratkom roku Imotski je, ponajviše njegovom zaslugom i kvalitetnom igrom, postao jedno od košarkaških središta Dalmacije. Unatoč pozivima u druge klubove, Zupčić ostaje u Imotskom, gdje je zasnovao obitelj.

Ivica Čelan aktivni je član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Imotski od 1960. godine. 40 godina bio je zapovjednik toga društva, a 30 godina kao viši vatrogasni časnik bio je područni vatrogasni zapovjednik za Imotsku krajinu. Od aktivnoga vatrogastva Čelan se oprostio 2021. godine, kada je navršio 70 godina života, na 70. obljetnicu osnutka DVD-a Imotski i 120. obljetnicu vatrogastva u Imotskom. Za svoj rad dobio je više nagrada i priznanja te je dao svoj doprinos obrani Imotskog i Imotske krajine od požara te promociji vatrogastva na našem području. Dobio je i najveću vatrogasnu nagradu: Povelju Mirka Kolarića za životno djelo.