Dodjelom priznanja i nagrada u Vinkovcima je završen 5. Festival šunke, vina, rakije i kulena, koji je ove godine bio nešto drukčiji nego prethodnih godina. Naime, zbog afričke svinjske kuge ove godine na festivalu nije bilo kulena i šunke tako da su svoje proizvode predstavili samo majstori u pravljenju vina i rakije.
– Ukupno smo imali 34 uzorka rakije i 111 uzoraka vina iz 41 vinarije. Sudionici su bili iz cijele Slavonije, Srijema i Baranje, ali i iz Bačke. Iznimno smo ponosni, a struka je ocijenila one najbolje. Nismo htjeli ove godine odgoditi festival, želimo da ovo i dalje bude lijepa tradicija – rekao je Zvonimir Liščić, predsjednik Udruge Vinkovački šokački rodovi koja je i organizator Festivala.
U kategoriji proizvođača rakije prvo mjesto pripalo je Jozi Kataviću iz Našica, dok je zlatna diploma uručena Marijanu Bosančiću.
– Ovakvi događaji podižu rad manjih proizvođača na višu razinu, a to dokazuje da u manjim gospodarstvima također ima kvalitete. Mi proizvodima uglavnom za svoje manje potrebe. Tajna uspjeha je dugogodišnji rad, ali i puno truda. Da bi bila dobra, bitno je da rakija odleži u drvenoj bačvi barem godinu dana, a onda se mora maknuti da drvo ne "pije" tu rakiju. Potom se ona treba staviti u inoks ili staklenu bocu i treba odležati još barem dvije godine – rekao je Jozo Katavić.
Kada je riječ o kategoriji vina, prvo mjesto u ukupnom poretku pripalo je Iločkim podrumima za vino Traminac iz 2018. godine, a veliku zlatnu diplomu dobili su još vinarije Underground, Pinkert i Kalazić. Kao i za rakije, kod vina su podijeljene i srebrne i brončane diplome, kao i zahvalnice za sudjelovanje.
– Uza sve one okolnosti koje su nas zatekle, danas smo ovdje radi rakije i vina. Nadam se da ćemo dogodine naći način na koji ćemo odgovoriti na nedaće koje su nas snašle. Ovaj se festival jako lijepo razvija, a nadam se kako to što ove godine nema kulena i šunke neće utjecati na budućnost – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, koji je dodjeljivao priznanja proizvođačima vina.