Izbornik
Naslovnica Županije
Provjera pripremljenosti i osposobljenosti operativnih snaga civilne zaštite

Spašavali paraglajdera, utopljenika iz jezera, sanirali krovište, gradili nasip

VIŠE od 250 sudionika u različitim scenarijima pokazalo je svoju kvalitetu, znanje i mogućnost baratanja svime onime što nam je stavljeno na raspolaganje u trenucima nesreća, istaknuo je Slavko Povrlišek
1/2
Foto: Zagrebačka županija
Na jezeru Čiče u Velikoj Gorici održana je terensko-pokazna vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite Zagrebačke županije "Velika Gorica 2023."

S ciljem provjere pripremljenosti i osposobljenosti pripadnika operativnih snaga sustava civilne zaštite na području jezera Čiče u Velikoj Gorici održana je terensko-pokazna vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite Zagrebačke županije "Velika Gorica 2023.".

O složenosti ove vježbe govori velik broj nepredviđenih situacija, poput vozila prikliještenih drvom, potrage i spašavanja osobe nakon pada s drveta, spašavanja paraglajdera u šumi pokraj jezera Čiče, potrage za osobom koja je osobnim vozilom izletjela u jezero, sanacije uljne mrlje uz pomoć plutajućih brana, sanacije krovišta, upotrebe pumpe visokog pritiska, izrade nasipa i stožerno upravljanje i zapovijedanje.

Test suradnje
Dario Kezerić, županijski vatrogasni zapovjednik, poručio je kako je vježba uspjela te pokazala odličnu spremnost operativnih snaga.

– Vježbom smo prikazali niz akcija koje su nas ovog ljeta zadesile uslijed olujnog nevremena, kao i obrane od poplava. Tako smo imali akciju spašavanja iz vode, izradu zečjih nasipa, ispumpavanje vode i slično – rekao je Kezerić, dodavši kako je vježba, osim za pokazivanje spremnosti operativnih snaga, važna i za test koordinacije i suradnje između članova svih operativnih snaga.

– Više od 250 sudionika u različitim scenarijima pokazalo je svoju kvalitetu, znanje i mogućnost baratanja svime onime što nam je stavljeno na raspolaganje u trenucima nesreća – rekao je predsjednik VZZŽ-a Slavko Povrlišek, dodavši kako posebno raduje vidjeti veliki broj mladih i djece koji su promatrali vježbu.

Zahvalu svim sudionicima vježbe uputio je načelnik Stožera civilne zaštite, ujedno i zamjenik župana, Ervin Kolarec.

– Nakon svega viđenog bez imalo dvojbe može se reći da je Zagrebačka županija u sigurnim rukama, a sustav civilne zaštite na visokoj razini – rekao je Kolarec, dodavši kako Zagrebačka županija izdvaja značajna sredstva za operativnu opremljenost civilne zaštite.

Vrijedni ugovori
– Početkom godine s predstavnicima operativnih snaga sustava civilne zaštite potpisali smo oko 640 tisuća eura vrijedne ugovore, a rebalansom proračuna taj smo iznos povećali za 50 tisuća eura. To je adekvatan odgovor Zagrebačke županije na pitanje koliko drži do svojih operativaca, ali i odgovor na sve ekstremnije vremenske prilike koje zahtijevaju sve više intervencija – rekao je Kolarec.

Neven Karas, zamjenik gradonačelnika grada Velike Gorice, ujedno i izaslanik ravnatelja Ravnateljstva civilne zaštite RH Damira Truta, pohvalio je spremnost operativnih snaga Zagrebačke županije.

– Gotovo svakodnevno svjedočimo različitim nesrećama, a u akcijama sudjeluju pripadnici iz civilne zaštite. Zbog toga je redovita vježba i kontinuirana pripremljenost iznimno važna – poručio je Karas.

Vježbu su promatrali i pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika Gordan Filinić te pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Zagreb Damir Pilčik.

VPŽ stipendira ukupno 46 srednjoškolaca koji se obrazuju za obrtnička zanimanja Deficitarna zanimanja u Virovitičko-podravskoj županiji Stipendije za još osam srednjoškolaca Ministarstvo zdravstva uvrstit će punkt pripravnosti u Korčuli u mrežu hitne medicine i sanitetskog prijevoza Zdravstvena zaštita Korčula u mreži hitne medicine OSIM upoznavanja s tehnološkim inovacijama, posjetitelji su mogli saznati više o širokom spektru stručnih kompetencija koje Regionalni centar kompetentnosti Tehničke škole nudi Na Sajmu robotike i automatizacije 19 izlagača Predstavili najnovija rješenja u području automatizacije i robotike