Izbornik
Naslovnica Gradovi
Promocija Zbornika znanstveno-stručnih radova "Održivost kulturne baštine"

Na 400 stranica sačuvano 20 znanstveno-stručnih radova

Zbornik je nastao tijekom prošlogodišnjih Dana Europske baštine, a uredile su ga dr. sc. Jasmina Nestić i dr. sc. Martina Ožanić
Foto: VELIKA GORICA

Pod krovom Muzeja Turopolja koji čuva povijest velikogoričkog kraja i u samoj završnici Dana EU baštine u Velikoj Gorici održana je promocija vrijednog dokumenta koji ostaje kao trajno kulturno dobro. Riječ je o Zborniku znanstveno-stručnih radova "Održivost kulturne baštine" koji je nastao tijekom prošlogodišnjih Dana Europske baštine, a uredile su ga urednice dr. sc. Jasmina Nestić i dr. sc. Martina Ožanić.

Na 400 stranica trajno je sačuvano više od 20 znanstveno-stručnih radova koje je recenziralo 27 stručnih recenzenata, a iz goričkog HAZU-a ističu da je čak osam autora upravo s velikogoričkog područja napravilo radove koji su ušli u ovaj zbornik.

– Na skupu je lani prezentirano više od 40 radova sa 71 sudionikom koji su osvijetlili različite segmente kulturne baštine i baš se nametnula potreba da neka izlaganja budu zabilježena kao trajno kulturno dobro u vidu jednog zbornika – istaknula je Katja Matković-Mikulčić. Među spomenutim primjerima su revitalizacija kurije Modić Bedeković, čardaka u Mraclinu, budućeg interpretacijskog centra u Ščitarjevu i općenito Ščitarjeva kao lokaliteta, zatim cjelokupne graditeljske baštine Turopolja i dr. Uz Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Velika Gorica glavni pokretač ovog Zbornika je i Grad Velika Gorica koji je na promociji predstavljala Vesna Župetić, gradska savjetnica za kulturu. Podsjetila je kako je Velika Gorica prije 11 godina otvorila za javnost obnovljenu kuriju Modić-Bedeković u povodu prvih Dana EU baštine.

– Budući da je lani bila 10. godišnjica Dana EU baštine odlučili smo da na malo drugačiji način obilježimo taj jubilej i zato smo organizirali jedan znanstveno-stručni skup o održivosti kulturne baštine gdje nam se 70 autora prijavilo i održalo predavanje na tu temu. Tu su se razmijenila znanja, teorija i iskustva pojedinih stručnjaka u obnovi, zaštiti i valorizaciji baštine i ovaj zbornik je završetak tog skupa koji daje jedan značajni doprinos održivosti kulturne baštine, našoj zavičajnoj, ali i općenito – kazala je Vesna Župetić. 

Lanjski srednjovjekovni advent u Koprivnici privukao je mnoštvo posjetitelja Srednjovjekovni advent održat će od 9. do 26. prosinca Božićni sajam bez lampica, ali s bakljama, pećima i ludama VPŽ stipendira ukupno 46 srednjoškolaca koji se obrazuju za obrtnička zanimanja Deficitarna zanimanja u Virovitičko-podravskoj županiji Stipendije za još osam srednjoškolaca Ministarstvo zdravstva uvrstit će punkt pripravnosti u Korčuli u mrežu hitne medicine i sanitetskog prijevoza Zdravstvena zaštita Korčula u mreži hitne medicine