Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
31. kolovoza 2019

Doživite bogatu rimsku povijest na Claustri

Foto: Grad Rijeka
Na lokalitetu Za Presikom u Studeni posjetitelje očekuje bogat program koji uključuje druženje s kasnoantičkim vojnicima iz Slovenije (KD Vespesjan) i Italije (Legio I Italica) u vojničkom kampu uz obrambeni zid sustava Claustra Alpium Iuliarum

U sklopu projekta Claustra+, 31. kolovoza 2019. godine Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i Prirodoslovni muzej Rijeka organiziraju Rimsku noć na Claustri gdje će se okupljeni moći družiti s rimskim vojnicima i arheolozima te upoznati živi svijet koji okružuje kasnoantički obrambeni sustav Claustra Alpium Iuliarum, javljaju iz Grada.

Suradnja dviju knjižnica Riječanima otvorena izložba “Knjiga svaki dan”

Događanja će oživjeti rimsku povijest obrambenog sustava Claustra Alpium Iuliarum na lokaciji rimskog obrambenog zida, na lokalitetu Za Presikom u Studeni te upoznati posjetitelje s danas živućim svijetom koji taj sustav okružuje na malo udaljenijoj lokaciji na Gumancu. Na lokalitetu Za Presikom u Studeni posjetitelje očekuje bogat program koji uključuje druženje s kasnoantičkim vojnicima iz Slovenije (KD Vespesjan) i Italije (Legio I Italica) u vojničkom kampu uz obrambeni zid sustava Claustra Alpium Iuliarum.

Mladi će moći zaigrati rimske igre za djecu kao što su Terni lapilli, Omilla, Orca, Trigon te povlačenje užeta koje će organizirati Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i kulturno društvo Vespesjan. Bit će predstavljen i dokumentarni film o Claustri udruge Žmergo, a posjetitelji će upoznati i antičke zanate i običaje te, budu li željeli, sami izraditi svoju fibulu. Kako bi više saznali o Claustri organizirat će se arheološko vodstvo arheologa Ranka Starca koji će posjetitelje provesti po lokalitetu te prirodoslovno vodstvo muzejske pedagoginje Marte Blažević. Arheologinje Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Ana Golja i Jasna Ujčić Grudenić predstavit će i pomoći zainteresiranim posjetiteljima u odijevanju u odjeće kasnoantičkog vojnika.

Light transformation Gradina Na Trsatskoj gradini održan spektakularan svjetlosni performans

Na lokalitetu Gumance posjetitelje očekuje čudesan svijet noćnih životinja koje okružuju otvorenu kršku zaravan Gumance na 850 m/nv, gdje će članovi udruge Jezero educirati prisutne o noćnim pticama uz demonstraciju pera i gvalica te osluškivanje glasanja sova, dok će vanjski suradnik Vedran Slijepčević održati edukativni program uz demonstraciju različitih suvremenih metoda neinvazivnog istraživanja te korištenja opreme za hvatanje, manipulaciju i praćenje velikih zvijeri. Uz ugodnu šetnju i priču, u intimnoj atmosferi, posjetitelji će moći uživati u delicijama pripremljenima prema rimskim receptima.