Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Vrijedan i rijedak

Dubrovačka bolnica dobila uređaj koji zamjenjuje bolnu biopsiju jetara

bolnica
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Dubrovačka Opća bolnica dobila je 620 tisuća kuna vrijedan ultrazvučni uređaj za pregled jetara, a ravnatelj te bolnice Marijo Bekić da je riječ o rijetko dostupnom uređaju, čak i po europskim standardima, koji omogućuje neinvazivni pregled umjesto dosadašnje bolne biopsije

Za taj uređaj posljednjih godinu dana provedeno je nekoliko humanitarnih akcija pod nazivom "Fibroscan za Dubrovnik", a primopredaja je upriličena danas na Odjelu infektologije dubrovačke Opće bolnice. Ravnatelj Bekić zahvalio je udruzi "Hepatos" i svim donatorima koji su organizirali dobrotvornu akciju za dosad najskuplji uređaj koji je ta bolnica dobila donacijom.

 "Aparat je rijetkost i po europskim standardima i siguran sam da će pomoći detekciji poremećaja jetre uz jednostavniji i neinvazivni način. Očekujem nastavak dobre suradnje", istaknuo je.

Predsjednica udruge "Hepatos" Ozana Greb rekla je da je nalaz s tog uređaja nužan za dobivanje 'pametnih lijekova' za liječenje virusnih hepatitisa.

"Uređaj zamjenjuje bolnu biopsiju jetre, koju prate i nuspojave, poput krvarenja, te je s njim pregled potpuno bezbolan", rekla je Greba i zahvalila svima koji su pomogli. Dodala je da nedostaje još jedan dio koji omogućuje dodatne preglede, vrijedan oko 180 tisuća kuna, te kako se nada da će se novac za nj osigurati u sljedećim humanitarnim akcijama.

Voditeljica Odjela infektologije Ljiljana Betica Radić istaknula je kako fibroscan utvrđuje tvrdoću jetara te kako je to temeljni nalaz na temelju kojeg se određuje terapija. "Umjesto bolne biopsije jetara, ovaj ih uređaj bezbolno u nekoliko minuta pregleda, ovisno o konstituciji pacijenta, i utvrđuje njihovu tvrdoću, a to je temeljni nalaz na temelju kojeg se određuje terapija", rekla je. 

"Prevencija hepatitisa B i C je niska, ispod dva posto, a u našim krajevima i manje od jedan posto. To je poseban problem u populaciji intravenskih ovisnika ili ljudi koji su često po bolnicama. Imamo karton od stotinjak ljudi, ali ima i onih koji se nisu javili jer bolest ima stigmu pa nam je ova javna akcija bila posebno važna, da se zna da kod nas ta bolest postoji te da je hepatitis C danas izlječiva bolest", dodala je.

 "Imamo pacijente kojima je ovaj pregled nužan i njih ćemo prve kontaktirati, a potom putem medija izvijestiti javnost o terminima pregleda. Aparat je već danas spreman i već smo učinili nekoliko pregleda", rekla je Betica Radić i dodala da će uređaj, ipak, biti dostupniji onima kojima je trenutačno nužan.