Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik 939 pregleda
Projekti

Dubrovnik stambeno zbrinjava mlade obitelji – stanovi u Mokošici, Solitudu i na Pobrežju

Mato Franković
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
U Solitudu bi mladi parovi živjeli u stanovima 10 godina i plaćali najam od 1500 kuna. Nakon 10 godina bit će im ponuđeno da otkupe stanove

Kako je jedan od osnovnih problema mladih na području Grada Dubrovnika nemogućnost kupnje vlastitog stana zbog visokih cijena na tržištu nekretnina, Grad Dubrovnik pokrenuo je nekoliko projekata s ciljem pomoći mladim obiteljima. Tako je između Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Dubrovnika dogovorena suradnja na izgradnji stanova u Mokošici po kojem će 65 stanova pripasti MORH-u, a 43 Gradu.

Napušteni psi Javni poziv Grad Dubrovnik kupuje zemljište za izgradnju azila

– Te 43 stambene jedinice bili bi prvi stanovi koje bi Grad namijenio za dubrovački POS. Grad Dubrovnik sufinancira više od 10 milijuna kuna za izgradnju stanova braniteljima i u nekoliko mjeseci riješit će pitanje njihovog stambenog zbrinjavanja – najavio je gradonačelnik Mato Franković.

Grad Dubrovnik će u suradnji s Vladom RH omogućiti da se u Novoj Mokošici kroz narednih 18 mjeseci izgrade 43 stana iz programa dubrovačkog POS-a. Naime, Grad je iskoristio mogućnost da za 38 milijuna kuna postane vlasnik ovih stanova.

Istovremeno, započela je i izrada idejnog projekta za tri zgrade u Solitudu, gdje bi u 120 stanova također trebale biti smještene mlade dubrovačke obitelji. Zamišljeno je da mladi parovi žive u stanovima 10 godina i za to plaćaju najamninu od 1500 kuna. Nakon 10 godina bit će im ponuđeno da otkupe stanove po cijeni od 1300 eura za četvorni metar, a plaćena najamnina uračunat će se u cijenu.

Po završetku gradnje stanova u Mokošici i Solitudu planira se stanogradnja i na području Pobrežja čime će se u potpunosti riješiti problem stambenog zbrinjavanja mladih dubrovačkih obitelji.

Kao prvi i najvažniji korak za realizaciju ovog projekta – cesta na dionici Most dr. Franje Tuđmana do Pobrežja – dobila je građevinsku dozvolu, za čiju realizaciju je u Proračunu Grada osigurano 24 milijuna kuna i za koju je upravo raspisana javna nabava za radove.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća donesena je i odluka o kupnji dvaju zemljišta na ovom području, ukupne veličine 78.776 metara kvadratnih, namijenjenih urbanom širenju Dubrovnika odnosno novoj dubrovačkoj stambenoj zoni.

Pročistač pitke vode  u Dubrovniku završeni radovi Dubrovački pročistač pitke vode pušten u probni rad