Izbornik
Naslovnica Gradovi Makarska
Pojačane kontrole komunalnih redara

Dva mjeseca uzalud upozoravali: zbog otpada na ulici stižu kazne i do 5000 kuna

otpad
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL/Ilustracija
Iz Grada su poslali apel ugostiteljima, ali i svim ostalim građanima da shvate da ovakvim ponašanjem, svjesno ili ne, narušavaju pozitivan imidž Makarske kao turističke destinacije

Makarskim ugostiteljima koji su prošlog vikenda ostavili otpad iz svojih objekata izvan kontejnera na predjelu Marinete i gradske plaže kraj PŠRD-a Arbun komunalni redari izdali su prekršajne naloge. Tako im sada prijeti kazna od 2.000 (za obrtnike) do 5.000 kuna (za pravne osobe).

Kako kažu iz gradske uprave na kazne su se odlučili tek nakon dva mjeseca uzaludnih upozorenja ugostiteljima čiji je otpad iz objekata, unatoč za to predviđenim kontejnerima i kantama koji su bile prazne, završio na ulici. 

- Na kazne odnosno izdavanje obaveznih prekršajnih naloga smo se odlučili nakon što smo ispucali sve preventivne mjere. Makarski komunalac povećao je broj odvoza smeća, na Marineti je osiguran dodatni prostor za miješani komunalni otpad, a komunalni redari su u dva navrata osobno podijelili pisana upozorenja s izvatkom iz Odluke o komunalnom redu. S obzirom da ništa od onog što smo napravili nije urodilo plodom, nije nam preostalo ništa drugo nego kažnjavanje - pojasnio je zamjenik gradonačelnika Dražen Nemčić.

- Mogu potvrditi da prethodnih godina nismo imali ovakvu situaciju. Nekada smo problem imali s kontejnerima na gradskoj tržnici, ali kao što se može vidjeti, danas na toj lokaciji zaista imamo red. Unatoč tome što smo na Marineti ovog ljeta ukinuli kontejnere za papir i plastiku i sad ima više mjesta za miješani komunalni otpad, i što otpad odvozimo dva puta dnevno, i dalje imamo nered. Ostaje za vidjeti koliko će kazne imati učinka - rekao je tehnički direktor Makarskog komunalca d.o.o. Željko Bagarić

Iz Grada najavljuju kako će komunalci i dalje nastaviti s pojačanim kontrolama jer i u drugim kvartovima ima nesavjesnih građana.

- Apeliram na naše ugostitelje i na sve građane Makarske da shvate kako ovakvim ponašanjem, svjesno ili ne, narušavaju pozitivan imidž Makarske kao turističke destinacije. Slike razbacanog otpada izvan kontejnera sigurno nisu ono što želimo poručiti našoj djeci koja tek stječu navike kao ni turistima od kojih većina naših građana živi - naglasio je zamjenik gradonačelnika.