Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
KUTINA

Edukacije iz robotike i 3D dizajna za učenike i učitelje

1/2
Foto: Kutina
Projekt je težak 904.289,78 eura od čega će se 514.111,42 eura utrošiti na nabavu opreme za učionice

U kutinskim osnovnim školama provodi se projekt NEW STEM Kutina – ABECEDA budućnosti. Nositelj projekta je Grad Kutina, a partneri su Razvojna agencija Mrav, svih pet kutinskih osnovnih škola, Učiteljski fakultet Rijeka, Modelarski centar Kutina, Fakultet strojarstva i brodogradnje i Sveučilišno učilište Volda (VUC) – javno sveučilište primijenjenih znanosti iz Norveške.

Edukacije, radionice...

Projekt je težak 904.289,78 eura od čega će se 514.111,42 eura utrošiti na nabavu opreme za učionice. Sredstva su osigurana kroz financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora Islanda, Lihtenštajna i Norveške.

U sklopu projekta ovih su dana u OŠ Vladimira Vidrića učenici dizajnirali i izrađivali 3D predmete uz stručnu pomoć nastavnika i voditelja Modelarskog centra Kutina.

– Cilj ovoga projekta je poboljšanje kapaciteta osnovnoškolskog obrazovanja što uključuje opremanje pet STEM učionica, poboljšanje vještina za 100 učitelja i 600 učenika osnovnih škola, poboljšanje primjene informacijsko-komunikacijskih tehnologija… Kroz projekt će se financirati edukacije, predavanja i radionice te terenska nastava na temu kemije, biologije, robotike, 3D dizajna, umjetne inteligencije – rekla je voditeljica projekta Ana Marija Benčić dodavši kako unutar projekta postoji i program namijenjen djeci s posebnim potrebama kojima će biti prilagođena oprema.

Iz Modelarskog centra zadovoljni su tijekom projekta, rekao je Anđelino Engler koji je s učenicima izrađivao 3D predmete.

– Svoje slobodno vrijeme mi smo spremni podrediti ovakvom načinu usavršavanja za dobrobit naših učenika i, ako su oni zadovoljni, i mi ćemo biti zadovoljni. Primjenu svih tehnologija koristit ćemo u nastavnom procesu, ali i u pripremi natjecanja iz raznih predmeta – rekla je učiteljica informatike Marija Velcl iz OŠ Vladimira Vidrića.

Do travnja 2024.

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić istaknuo je da je Kutina nositelj projekta te se sve izvodi u kutinskim osnovnim školama.

– Više od pola vrijednosti novca bit će utrošeno za nabavu opreme u kutinskim školama i u drugim ustanovama koje su partneri projekta, što će znatno unaprijediti standard u školama – rekao je Babić pohvalivši Razvojnu agenciju Mrav za pripremu projekta. Projekt se nastavlja edukacijama učitelja i učenika, a trajat će sve do travnja 2024. godine.

ZAŽELI ŽELJU Pomoć u kući za 300 korisnika u idućih šest mjeseci OBRAZOVANJE Za studentice i studente s područja Kutine 40 stipendija Zlatko Babić Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić o velikim projektima i planovima u 2023. U 2022. pokrenuta je aglomeracija, gradi se dječji vrtić u Kutini...