Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
OBRAZOVANJE

Za studentice i studente s područja Kutine 40 stipendija

1/2
Foto: Kutina
U gradskoj upravi sve radimo s ciljem da što više naših mladih ostane u svome gradu, rekao je gradonačelnik Kutine

Potpisani su ugovori o dodjeli stipendija studentima za akademsku godinu 2022./2023. Grad Kutina u tu je svrhu u ovogodišnjem proračunu osigurao 40.000 eura, a temeljem javnog natječaja stipendije će ove akademske godine primati 40 studenata.

Za uspješan studij

– Unatrag dvije godine broj prijava za stipendije znatno je porastao. Tako su se ove godine za stipendije prijavila 64 studenta od kojih neki nisu imali uvjete, a dio njih se opredijelio za državne stipendije ili stipendije sa županijske razine – rekao je gradonačelnik Babić čestitavši studentima na dobivenim stipendijama.

– Želim vam uspješan studij i uspješne studijske dane. Ovo je mali znak da vam želimo pomoći pri studiranju uz želju da ostanete i dalje vjerni Kutini, da završite fakultete te se vratite u svoj grad, ovdje se zaposlite i nastavite živjeti. Sve što radimo u gradskoj upravi, kad je riječ o brizi o mladima i stvaranju boljeg gospodarskog okruženja, radimo s tim ciljem. Želimo omogućiti da što više naših mladih ostane u svome gradu – rekao je gradonačelnik Kutine.

Kako je istaknuo pročelnik za društvene djelatnosti Grada Kutine Željko Tomičić, s preuzimanjem mandata aktualne vlasti izmijenjeni su kriteriji za dobivanje stipendija, te se sada studenti za stipendiju prijavljuju na natječaj svake godine, a stipendija je bespovratna.

– Prije 5,6 godina dodjeljivali smo 10 stipendija, te je ugovor obvezivao studenta tijekom cijelog studiranja i znalo se događati da student padne godinu pa je znalo biti i problema oko toga treba li vraćati ta sredstva. Vjerujem da ćemo i dalje povećavati broj stipendija, uz pokušaje da povećamo i visinu stipendija ubuduće – rekao je pročelnik Tomičić.

Studentska stipendija iznosi 100 eura ili 750 kn. Većina stipendista studira na Zagrebačkom sveučilištu, te je ove godine, kako je istaknula pomoćnica pročelnice za društvene djelatnosti Kornelija Marošević, vidljiv nešto veći broj upisa studenata na medicinu, FER, ali i na druge fakultete na kojima se obrazuju za deficitarna zanimanja. Ukupno je pet studenata na FER-u ove godine. Među njima su i Matija Ptičar te Tomo Karaula, studenti prve godine te razredni kolege iz Srednje škole Tina Ujevića.

– Zahvalan sam na stipendiji i sigurno će mi pomoći u nastavku studiranja. Smatram da je dobro što SŠ Tina Ujevića dobro priprema učenika jer je velika većina kolega iz mog razreda uspjela upisati željene studije, a to su dobri fakulteti. Zanima me umjetna inteligencija i htio bih raditi u industriji, a ne ostati u znanosti – rekao je Matija koji je kao i Tomo istaknuo da voli svoj grad i ljude u njemu te bi obojica željela ostati ovdje i raditi.

Velika pomoć

Među stipendistima je i Karla Piršić, studentica 4. godine Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

– Stipendija se pokazala kao velika pomoć u godinama mog studija. Nadam se da ću se zaposliti u Kutini gdje svake godine redovno odrađujem i praksu. Budem li mogla birati, najradije bih ostala ovdje – rekla je Karla.

Dobro za grad, loše za okolne općine U Koprivnici rođeno devet beba više nego u 2021. Novac za kulturne djelatnosti i stvaralaštvo Centru za kulturu najveća pojedinačna potpora Grada ČAZMA Za veći broj dolazaka i noćenja turista zaslužna i Čazma Natura GAREŠNICA Predstavljena Studija i strategija razvoja zelene infrastrukture