Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Dobro za grad, loše za okolne općine

U Koprivnici rođeno devet beba više nego u 2021.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Pravo na pomoć, odnosno iznos naknade za opremu djetetu ostvaruje se u jednokratnom novčanom iznosu u visini od 300 eura. Gradske su vlasti naknadu za svaku novorođenu bebu lani najprije podigle s 1500 na 2000 kuna, a od ove godine na 2260 kuna

Tijekom 2022. na području grada Koprivnice rođeno je ukupno 228 beba, što je devet mališana više nego godinu prije. Ohrabrujući podatak u moru sumornih demografskih vijesti otkrila je proteklog tjedna zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž.

– Ove je godine u gradu Koprivnici rođeno devet beba više nego prethodne, prema podacima našeg ureda za isplatu naknada za opremu novorođenih Koprivničanki i Koprivničanaca. Bar jedna utješna vijest u ovom kišnom i hladnom danu – naglasila je dogradonačelnica Ksenija Ostriž.

Pravo na pomoć, odnosno iznos naknade za opremu djetetu ostvaruje se u jednokratnom novčanom iznosu u visini od 300 eura. Gradske su vlasti naknadu za svaku novorođenu bebu lani najprije podigle s 1500 na 2000 kuna, a od ove godine na 2260 kuna.

Dok je u samoj Koprivnici rođeno više beba, na području cijele županije dogodio se najveći pad u povijesti. Opća bolnica u Koprivnici, naime, otkrila je ovih dana da je zabilježila najveći pad broja novorođene djece otkako vode te podatke.

To je nedavno potvrdio šef ginekologije i porodništva dr. Ivica Stanišić, koji je istaknuo da je tijekom prošle godine u koprivničkoj Općoj bolnici rođena ukupno 691 beba (228 na području grada).

Godinu prije, tijekom 2021., rođena je 781 beba. Tijekom prošle godine je, dakle, bilo 90 novorođenih manje, što je pad od čak 12 posto!

U usporedbi s pretpandemijskom i pretkriznom 2019. godinom, kad su u bolnici rođena ukupno 794 djeteta, lani se rodilo stotinjak beba manje.

Broj novorođenih u koprivničkoj bolnici godinama kontinuirano pada, ali ovakav drastičan pad se ne pamti.

Sudeći po podacima koji su prošlog tjedna stizali iz same Koprivnice, očito se nastavlja snažna depopulacija podravskih i prigorskih sela, dok je stanje u gradu sjedištu županije osjetno povoljnije. Među ostalim i zbog vala doseljavanja iz okolnih općina.

KOPRIVNICA Broj aktivnih korisnika javnih bicikala lani povećan deset posto Grad pomaže Za bebu od 400 do 660 eura Koprivnica ima 12 dadilja za vrtićke mališane Vlasnicima obrta za čuvanje djece ugovori od 199.000 €