Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
KOPRIVNICA

Broj aktivnih korisnika javnih bicikala lani povećan deset posto

Foto: Grad Koprivnica
Grad Koprivnica planira nabaviti nove bicikle za svoj BicKo sustav javnog gradskog prijevoza i već ove godine izgraditi kilometre novih staza

Koprivnica je hrvatski pionir u sustavu besplatnih bicikala u javnom gradskom prijevozu, a cijela je priča počela mnogo prije nego što su se pojavili prvi takvi bicikli financirani iz europskih projekata.

Na osam terminala

Danas je to u Koprivnici sve popularniji BicKo sustav, kojeg ovih zimskih mjeseci, doduše, nećete moći vidjeti u funkciji jer je na zasluženom sezonskom odmoru. Bicko će u "zimskom snu" provesti vrijeme do proljeća ili poboljšanja vremenskih uvjeta. Čini se da će u punom sjaju zasjati zajedno s novoobnovljenim Zrinskim trgom, na kojem su radovi pri kraju te se upravo na proljeće očekuje njihov završetak.

– Svi bicikli i terminali tijekom zime bit će pregledani i servisirani. Ukupno se u gradu koristi 60 bicikala na osam terminala. Najposjećeniji terminal je kod željezničkog kolodvora te kod Gradske tržnice u središtu Koprivnice – napominju u Komunalcu.

Iz gradske uprave pak ovih smo dana dobili podatak da je u BicKo sustavu trenutačno 70 bicikala, od toga 60 običnih, mehaničkih i deset električnih. No to neće biti i konačan broj.

– Nabava novih bicikala planirana je u sklopu projekta koji bi se trebao financirati iz ITU programa. Riječ je o nadogradnji sustava u obliku obnove postojećih, kupnji novih bicikala, digitalizaciji sustava te proširenju i nadogradnji terminala – otkrivaju iz gradske uprave.

Bicikli se trenutačno, kažu, nalaze na osam terminala, odnosno stanica na području grada. No što kažu dosadašnje brojke o korisnicima i broju vožnji s obzirom na to da je BicKo u Koprivnici u funkciji od 2014. godine?

– U sklopu BicKo sustava tijekom prošle godine registrirano je ukupno 2950 posudbi, a u pretprošloj godini bilo ih je ukupno 4380 – tumače u gradskoj upravi.

Međugodišnji pad u broju posudbi, po svemu sudeći, dogodio se zbog početka opsežnih radova na Zrinskom trgu i zatvaranja tog dijela Koprivnice za građane. Tako je jedno vrijeme bio otežan pristup terminalu na ulazu u Gradsku tržnicu.

Od 2014. godine, otkako cijeli BicKo sustav djeluje, registrirano je ukupno gotovo 88.000 posudbi bicikala, što je značajna brojka.

– Tijekom prošle godine bilo je ukupno 112 aktivnih korisnika, a godinu ranije 102. Broj onih koji se aktivno koriste BicKo sustavom je, dakle, desetak posto veći nego godinu ranije – napominju u koprivničkoj upravi.

U BicKo sustavu je od početka korištenja, dakle u proteklih osam i pol godina, registrirano više od tisuću različitih korisnika koji su "zadužili" svoje magnetske kartice. Jedno je vrijeme bilo moguće bicikle koristiti i jednokratno, uz pomoć koda koji se dobiva u Gradu.

Da je Koprivnica doista "bike friendly" grad, pokazuju i planovi za širenje biciklističkih staza. Inače, na području Koprivnice trenutačno je izgrađeno 74 kilometara pješačko-biciklističkih staza. U taj broj ulaze čiste biciklističke staze, a pješačke nisu uračunate.

Rekonstrukcija staza

– U ovoj godini planirana je rekonstrukcija staza u klopu projekta Aglomeracije, s napomenom da će se staze rekonstruirati i nakon realizacije projekta. Također, planirana je izgradnja novih biciklističkih staza, i to u Ulici Cvjetna, zatim Vinodolskoj i Vinogradskoj s uređenjem Crne staze – zaključuju u gradskoj upravi.

Koprivnica ima 12 dadilja za vrtićke mališane Vlasnicima obrta za čuvanje djece ugovori od 199.000 € Planiraju se i velika izdvajanja za predškolski odgoj, odnosno dječje vrtiće Dvije gradske škole uvele produženi boravak, već upisano 60 mališana KOPRIVNICA Mišel Jakšić: Koprivnica već danas odvojeno prikuplja čak 60% otpada