Izbornik
Naslovnica Gradovi Udruga gradova
zaštita životinja

Edukacijom građana i promicanjem udomljavanja do ušteda u gradskim proračunima

psi, azil
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
'Sa žaljenjem treba naglasiti kako se u skloništima u kojima ubijaju pse po isteku roka od 60 dana, ubijaju i mlade i zdrave životinje, koje bi se itekako mogle udomiti', ističu iz Udruge gradova

Udruga gradova očitovala se na Nacrt prijedloga zakona o zaštiti životinja i iznijela svoja stajališta u vezi s izvršavanjem obveza gradova te u vezi s prijeko potrebnom edukacijom građana i poticanjem udomljavanja.

U Hrvatskoj živi više od 300 tisuća pasa, od toga ih je mikročipirano 70 posto što bitno varira od jedinice do jedinice. U  zemlji je nešto više od 25 registriranih skloništa za napuštene životinje, od toga ih samo šest radi po politici no-kill. Neregistriranih skloništa ima barem još toliko.

- Postoji (srećom!) veliki broj volontera koji vlastitim sredstvima brinu o napuštenim životinjama. Broj napuštenih pasa u nekim je područjima u porastu što nas stavlja na začelje europskih zemalja. Sa žaljenjem treba naglasiti kako se u skloništima u kojima ubijaju pse po isteku roka od 60 dana, ubijaju i mlade i zdrave životinje, koje bi se itekako mogle udomiti- ističu iz Udruge gradova.

Kažu da podržavaju odluku ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića o zabrani ubijanja životinja u skloništima te vjeruju kako je rješenje u udomljavanju, programima sterilizacije i kastracije, kontroli provedbe mikročipiranja i edukacije građana dodajući da je sve navedeno već i tako zakonska obveza gradova.

- Ovakav human i 21. stoljeću primjeren način zbrinjavanja životinja, dugoročno gledano, za svaki grad znači konkretnu i mjerljivu financijsku uštedu upravo stoga jer djelovanje preusmjerava se na prevenciju napuštanja i udomljavanje, umjesto na ubijanje - ističu u svom priopćenju.