Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Nakon gotovo dvije godine završeni radovi

Energetskom obnovom Arhiva zamijenjeno je krovište, stolarija, toplinski bojler...

Foto: Grad Vinkovci
Pred nama je još puno takvih projekata i vjerujem da ćemo i ostale objekte u gradu za nekoliko godina dovesti na višu razinu – rekao je gradonačelnik Bosančić

Tijekom proteklih mjeseci u Vinkovcima je završena energetska obnova više objekata, a sada je na red došao i objekt Arhivnog sabirnog centra koji je 2018. godine iz Vojarske ulice premješten na novu lokaciju. U sklopu projekta zgrada Arhiva potpuno je uređena i obnovljena tako da će se ubuduće povijest Vinkovaca čuvati u novim prostorijama i uvjetima koji su prilagođeni potrebi trajnog čuvanja kulturne baštine.

ENERGETSKA OBNOVA Društveni dom u Ladini dobio novo krovište i stolariju

Kvalitetni uvjeti

– Dobili smo izuzetno kvalitetne uvjete za čuvanje arhivskog gradiva koje se treba trajno čuvati, a koje je presudno i neizostavno u istraživanju povijesti Vinkovaca – počevši od kraja 18. stoljeća do današnjih dana.

S obzirom na dosadašnje uvjete u kojima smo radili, nama je ovo dodatni motiv da se trudimo, da budemo što bolji i što više na usluzi građanstvu Vinkovaca i naše županije.

Ova zgrada je sada funkcionalna u pravom smislu riječi, primjer je ostalim jedinicama lokalne samouprave kako treba odgovorno skrbiti za našu kulturnu baštinu – rekao je ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru Petar Elez.

Započela energetska obnova Društvenog doma u Čepinskim Martincima Moderan prostor za proslave i udruge

Dodao je kako gotovo tisuću metara arhivskog gradiva, čiji su stvaratelji u prošlosti djelovali na području grada Vinkovaca, obuhvaća brojna područja – od školstva, zdravstva i sudstva do uprave i gospodarstva. Podsjetio je i kako je Arhivni sabirni centar u Vinkovcima prošle godine obilježio 30 godina rada i do 2018. godine bio je smješten u Vojarskoj ulici, u prostoru u kojemu nije bilo niti malo ugodno raditi i koji nije imao sve potrebne uvjete. Iako su obavljeni određeni radovi na obnovi tadašnje zgrade, idealno rješenje bilo je preseljenje na novu lokaciju, onu u Dugoj ulici 2, u zgradu bivše gruntovnice. Nakon useljenja uslijedio je projekt energetske obnove i danas je priča potpuno drugačija.

– Energetskom obnovom zgrade Arhiva zamijenjeno je krovište, vanjska ovojnica, stolarija, zamijenjen je toplinski bojler koji donosi drugačije grijanje, stigla je i nova led rasvjeta te klima uređaji. Projektom smo napravili uštedu od 85 posto godišnje potrošnje, a 75 posto smanjenja CO2, za razliku od prijašnjih godina dok projekt nije proveden – rekao je voditelj projekta Domagoj Bubalo.

ENERGETSKA OBNOVA Učenici OŠ Vladimira Nazora drugo polugodište započeli u obnovljenim i toplijim prostorijama

Projekti bitni za grad

Projekt vrijedan gotovo 1,9 milijuna kuna sufinanciran je sredstvima EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt energetske obnove Arhiva završen je nakon gotovo dvije godine i predstavljen je na završnoj konferenciji projekta. Bila je ovo prilika i da se istakne koliko je ovaj projekt važan za trajno čuvanje arhivske građe Vinkovaca, ali i za same Vinkovce. Završnoj konferenciji prisustvovao je i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je istaknuo kako jedna energetski obnovljena zgrada rezultira velikim uštedama što omogućuje da se ta sredstva kasnije iskoriste nakvalitetniji način.

– Ovakvi projekti i obnovljene zgrade pokazuju snagu svih onih koji su uključeni u ove projekte. Spremni smo povući EU sredstva za bilo koji projekt na našem području. Danas imamo vjerojatno najbolju agenciju na području naše županije, ali i šire i možemo vidjeti koliki to ima značaj, osobito u ovim kriznim vremenima jer ovakvi projekti čuvaju radna mjesta, doprinose da se naše gospodarstvo diže, da u konačnici imamo ugodnije prostore i na kraju uštedu. Pred nama je još puno takvih projekata i vjerujem da ćemo i ostale objekte u gradu kroz nekoliko godina dovesti na jednu višu razinu – rekao je Bosančić i najavio skori završetak radova na projektu energetske obnove zgrade Hrvatskog sokola.