Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Grad Vinkovci

EU fondovi mijenjaju sliku grada i doprinose razvoju Vinkovaca

Ivan Bosančić
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Razgovor s gradonačelnikom Vinkovaca Ivanom Bosančićem na kraju 2023. godine o provedenim projektima i planovima

Godina na izmaku uvijek je vrijeme i da se podvuče crta i vidi koliko je toga napravljeno u protekloj godini, što se moglo bolje i kvalitetnije, ali i da se čuju planovi za sljedeću godinu. O svemu tome, kada su u pitanju Vinkovci, razgovarali smo s gradonačelnikom Vinkovaca Ivanom Bosančićem.

Vinkovci su i tijekom 2023. godine bili veliko gradilište. Što se gradilo i radilo u gradu?

Osim radova na projektima koji su u tijeku, ove godine dobili smo potvrde i najave novih velikih poslova koji će izmijeniti vizuru grada. Ako u obzir uzmemo prihvaćene projekte koji su tek pred nama, kao što su ulaganja putem ITU mehanizma i sredstava iz Nacionalnog plana za otpornost i oporavak za realizaciju deset projekata Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, dolazimo do preko 270 milijuna eura (preko dvije milijarde kuna) europskih sredstava uloženih u Vinkovce u posljednjih 5-6 godina. Osim velikih infrastrukturnih projekata, od velikog su značaja i oni manji, socijalno orijentirani projekti. Ono što je sigurno jest da EU fondovi godinama unazad mijenjaju sliku Vinkovaca i zahvaljujući njima rastemo i postižemo značajne rezultate u nastojanjima da naš grad bude što ljepše i ugodnije mjesto za život, a u tom ritmu nastavljamo i dalje.

Postoji li nešto što biste izdvojili, što je posebno obilježilo ovu godinu?

To je svakako otvorenje naše nove knjižnice, to je bio događaj koji će se pamtiti generacijama. Ponosni smo na sve ono što naša nova knjižnica kao centar kulture, multimedije i cjeloživotnog učenja ovog dijela Hrvatske danas predstavlja, ali i što je dovršetak njezine izgradnje označio konačnu pobjedu Vinkovaca nad strahom i razaranjem.

Vinkovčani su uz knjižnicu nedavno dobili i novu zatvorenu tržnicu, a pred nama je i otvorenje novouređenih prostorija u koje će se smjestiti članovi braniteljskih udruga.

Nakon spomenika hrvatskim braniteljima, Dom branitelja još je jedan važan projekt kojim želimo očuvati uspomenu i sjećanje na dane kada se stvarala Hrvatska te omogućiti braniteljima da i u miru mlađim generacijama prenose pravu istinu o ljudima koji su svojom hrabrošću ostvarili san o slobodi hrvatskoga naroda. Tržnica je pak još jedan projekt na koji smo bili posebno fokusirani jer nam je cilj bio omogućiti našim sugrađanima, kao i svim stanovnicima županije koji gravitiraju Vinkovcima, da na jednom mjestu mogu obaviti kupnju domaćih proizvoda od poznatih lokalnih prodavača, bez obzira na vremenske uvjete. Kad ovome dodamo i skorašnju rekonstrukciju i uređenje otvorenog dijela te uređenje samog okoliša naše tržnice, jasno je da ćemo uskoro u Vinkovcima imati prekrasnu funkcionalnu tržnicu po uzoru na moderne europske gradove, onakvu kakvu naši sugrađani priželjkuju i zaslužuju.

U 2024. Vinkovci ulaze bez prireza i bez povećanja poreza, ali i s najavama o povećanju plaća radnicima. Kako planirate to napraviti i pokriti proračunsku rupu od 2 milijuna eura?

Proračun Vinkovaca za 2024. doseže gotovo 70 milijuna eura, što je daleko najveći iznos ikada, odnosno viši je za preko 18 milijuna eura u odnosu na 2023. godinu i za čak 52 milijuna eura u odnosu na, recimo, 2018. godinu. Ovakav proračun osigurava nastavak provedbe velikih strukturnih projekata, ali i dodatni razvoj gospodarstva, ostvarenje novih postignuća u razvoju zelene tranzicije i energetske neovisnosti te, što je najvažnije, omogućava povećanje plaća građanima, provedbu velikih infrastrukturnih projekata, ali i nastavak osnaživanja sustava predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja. Sve ovo govorim jer želim ukazati na činjenicu da rastom gospodarstva raste i sama proračunska masa, a samim time i naše mogućnosti da bez većih problema nadoknadimo ovakve gubitke u proračunu.

Mogu li Vinkovci nastaviti s pozitivnim gospodarskim rezultatima i u idućoj godini?

Samo gospodarstvo predstavlja još jedan segment kojim smo itekako zadovoljni kada se osvrnemo na proteklu godinu. Vinkovačke tvrtke zabilježile su rekordne pokazatelje, ostvaren je rast od 33,5%, a prihodi su premašili 851 milijun eura (6,4 milijarde kuna). Za 39% rasla je dobit, a broj zaposlenih rastao je 16%, što znači da vinkovački poduzetnici trenutačno zapošljavaju više od 8500 radnika. I u 2023. nastavili smo s našim potporama poduzetnicima te smo određene iznose i povećavali. Vinkovci jedini u Hrvatskoj imaju mjeru potpore za poduzetnike koja uvjetuje povećanje plaća zaposlenicima, tako su 63 mikro poduzetnika koja su koristila ovu mjeru za 10% povisila plaće za 145 svojih zaposlenika. Poduzetnički inkubator i Tehnološki park standardno su popunjeni stanarima, što također daje određenu dodanu vrijednost.

Najavili ste kako su pred Vinkovcima projekti dogradnje i izgradnje vrtićkih, ali i školskih objekata?

U ovoj godini osigurani su svi preduvjeti kako bismo izgradnjom u potpunosti novog vrtićkog objekta na Vašarištu osigurali 176 novih mjesta u vrtićima za naše najmlađe, 140 za vrtićku i 36 za jasličku dob. Paralelno ćemo krenuti s dogradnjom dvaju postojećih objekata pa će roditelji u Vinkovcima na raspolaganju imati ukupno 270 dodatnih vrtićkih mjesta, što je od velike važnosti ako znamo da bilježimo velik porast zahtjeva za upis djece u dječje vrtiće Dječjeg vrtića Vinkovci. Za ovu pedagošku godinu zaprimili su čak 244 nova zahtjeva, što je 69 zahtjeva više u odnosu na prošlu godinu. Raspisan je napokon i natječaj koji se odnosi na izgradnju i dogradnju osnovnih škola te trenutačno radimo na finaliziranju i usklađivanju projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju novih i dogradnju postojećih osnovnih škola, a kako bi ostvarili uvjete za provedbu jednosmjenske nastave. U suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja planiramo dogradnju osnovnih škola Vladimira Nazora i Ivana Mažuranića te izgradnju Osnovne škole Bartola Kašića. Uskoro će započeti i izrada projektno-tehničke dokumentacije nove Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića s dvoranom u Radićevu bloku, što znači da će Osnovna škola Josipa Kozarca na raspolaganju imati proširene kapacitete spajanjem dvaju zgrada.

PREDSJEDNIK vinkovačke podružnice HSU-a Marinko Lukenda Predsjednik HSU-a Vinkovci podržao je gradski proračun Iz godine u godinu sve više se izdvaja za potrebe umirovljenika PREDSTAVLJENA je web aplikacije koja građanima daje podatke o tome isplati li se ili ne postavljanje solarnih panela Mapa solarnog potencijala u Vinkovcima Web aplikacija za izračun snage solarne elektrane na krovovima kuća PROJEKT je počeo prije 10 godina na maloj pozornici Glazbena škola Josipa Runjanina u Vinkovcima Na božićnom koncertu svirala 163 mlada glazbenika