Izbornik
Naslovnica Gradovi
Predsjednik HSU-a Vinkovci podržao je gradski proračun

Iz godine u godinu sve više se izdvaja za potrebe umirovljenika

PREDSJEDNIK vinkovačke podružnice HSU-a Marinko Lukenda
Foto: novosti.hr

Predsjednik vinkovačke podružnice HSU-a Marinko Lukenda podržao je izglasavanje proračuna Grada Vinkovaca za 2024. godinu koji je težak 69 milijuna eura. Lukenda kaže kako je kao vijećnik u Gradskom vijeću i koalicijski partner vladajućeg HDZ-a imao sreće zadnjih godina naići na razumijevanje.

– Kako ne dići ruku, a umirovljenicima se povećava ukupna masa božićnica i uskrsnica za 100.000 eura. Oporba, razumljivo, uvijek će grmjeti bez obzira na to bio dobar ili loš proračun. No razumijem, i sam sam bio opozicija. Moja zadaća u Gradskom vijeću je zastupati interese umirovljenika u granicama mogućeg – rekao je Lukenda. Prema njegovim riječima, proračun za 2024. godinu je u isto vrijeme i razvojni, s puno dobrih projekata i novih radnih mjesta. Ističe da ako što više ljudi radi, onda ni mirovine neće biti dovedene u pitanje. Podsjeća kako je nakon podjele uskrsnica, koje je od 3200 preuzelo oko 2900 umirovljenika, pravo na božićnicu ostvarilo 3700 umirovljenika s obzirom na rast cenzusa na 450 eura.

– Ukupno je ove godine za uskrsnice i božićnice izdvojeno 200.000 eura, a već 2024. godine taj dio bit će uvećan na 300.000 eura. Povećanje se u novcu kreće na razini 30%, a nastavi li se inflacija, očekujemo u okviru predviđenih sredstava ponovni rast primitka za barem 10%. Nadam se kako ćemo idućeg Božića time i cenzus podići na 500 eura – kazao je Lukenda. Uz isplaćivanje uskrsnica i božićnica Lukenda podsjeća i kako grad Vinkovci financira prijevoz umirovljenika za Bizovačke Toplice u ljetnim mjesecima s više od 10.000 eura.

– Petnaestak odlazaka pokrije do 750 različitih osoba koje putuju na kupanje u Bizovac, a barem četiri žive udruge raspolažu izdašnim sredstvima za razliku od drugih gradova gdje za programe dobiju do 300 eura. U Vinkovcima mogu dobiti i do 2000 eura, ovisno o tome što rade. Mislim kako je učinjen veliki iskorak u odnosu prema umirovljenicima, zadnjih godina posebice. Država nam općenito stari pa je važno brinuti se za njih, a u Vinkovcima ih je blizu 8400 – zaključio je Lukenda.

U DUHU blagdana lokalna zajednica pokazala je snagu zajedništva i solidarnosti Pjesme, recitacije i igrokazi "Knežev advent" – čarolija Božića u srcu Baranje BOŽIĆNI SAJAM okuplja više od stotine sudionika Koprivnička bajka i Srednjovjekovni sajam Koprivnica jedina u Hrvatskoj ima dvije adventske manifestacije ISPUNJENA je dugogodišnja želja djece svih uzrasta Otvoreno dugoočekivano klizalište Atrakcija za najmlađe na Adventu u Našicama