Izbornik
Naslovnica Gradovi
Koprivnička bajka i Srednjovjekovni sajam

Koprivnica jedina u Hrvatskoj ima dvije adventske manifestacije

BOŽIĆNI SAJAM okuplja više od stotine sudionika
Foto: Grad Koprivnica

Ovaj i idući tjedan kulminacija je adventskih događaja u Koprivnici koja vjerojatno jedina u Hrvatskoj ima čak dvije blagdanske manifestacije: Koprivničku bajku s mnoštvom koncerata te jedinstveni Srednjovjekovni božićni sajam.

Koprivnička bajka već u četvrtak 21. prosinca od 19 sati nudi tradicionalni božićni koncert Puhačkog orkestra Grada Koprivnice u sportskoj dvorani Srednje škole Koprivnica. Uoči Badnjaka, u subotu 23. prosinca, od 10 sati na Zrinskom trgu bit će tradicionalna podjela ribica građanima. Isti dan od 20 sati na pozornici u središtu grada nastupit će Zorica Kondža.

Koprivnička bajka ne miruje ni na sam Božić, 25 prosinca. U centru grada stiže popularni Žera sa svojom Crvenom jabukom. U petak 29. prosinca u 20 sati na istu se pozornicu penje i Davor Gobac sa svojim Psihomodo popom. U subotu 30. prosinca nastupa Klapa Rišpet, a za sam doček Nove godine u Koprivnici svira domaći band Tragovi od 23 sata.

Nekoliko stotina metara dalje od središnjeg trga, na prostoru ispred zgrade Muzeja Koprivnice, održava se jedinstveni Srednjovjekovni božićni sajam koji okuplja stotine sudionika, više od 50 objekata ugostitelja, starih zanata, izlagača i obrtnika od kojih neki stižu iz Slovenije, Rumunjske i daleke Venezuele. Na srednjovjekovnom adventu u Koprivnici možete kušati koprivničko božićno pivo koje će se ove godine kuhati upravo na sajmu, baš kao i srednjovjekovni hipokras te krampampule (vruće rakije) koje će pripremati rakijaši. Hipokras je bijelo ili crno vino sa začinskim biljem, a napitak je spravljen prema srednjovjekovnom receptu. Treći Srednjovjekovni božićni sajam pruža ono što drugdje ne možete doživjeti: dašak adventa kakav je nekoć bio – s putujućim trgovcima, vrućim kupkama na otvorenom, gutačima vatre, krušnim pećima, tavernama s originalnim jelima i pićima. Ovog petka i subote, 22 i 23. prosinca, od 16 sati moći ćete uživati u pivu s koprivom, hipokrasu, srednjovjekovnoj kupelji na otvorenom, žonglerima vatrom, prigodnim jelima. Sajam je otvoren od utorka, 26. prosinca, pa sve do subote 30. prosinca. U subotu je zadnji dan jedinstvenog povijesnog adventa. 

AMBULANTA je sagrađena 1985. godine, a uređenjem unutarnjeg prostora i okoliša, nakon više od 30 godina na radost svih mještana ponovno je zablistala u novom sjaju Ambulanta u Kratečkom obnovljena je sredstvima Sisačko-moslavačke županije Otvorena novouređena ambulanta u Kratečkom, stigli i liječnici UNAZAD nekoliko godina ovo je jedan od najatraktivnijih sadržaja, a posebno mu se vesele najmlađi sugrađani Popovačko klizalište otvoreno je do 7. siječnja svaki dan od 10 do 21 sat I ove godine besplatno klizalište na otvorenom u Popovači OD OVE GODINE gradski je proračun apsolutno transparentan jer se svaki cent uložen od građana ovoga grada vidi. Nakon sistematizacije gradske uprave produljeno je radno vrijeme za građane do 17 sati, ističe Ačkar Svečana akademija u povodu Dana grada Velike Gorice U projekte uloženo 20 milijuna eura nepovratnih sredstava