Izbornik
Naslovnica Gradovi
Podizanje životnog standarda na području istočnog dijela Grada Novske

Europskim sredstvima uređuju domove u Paklenici i Rajiću te školu u Jazavici

1/2
Foto: Grad Novska
Posebno je važno što ovi projekti, osim uređenih objekata, donose i nova radna mjesta

Od obnove i uređenja Mjesnog doma u Paklenici, zgrade Područne škole u Jazavici te Hrvatskog doma u Rajiću veliku korist imat će mještani novljanskog područja.

SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE Župan: Svi najavljeni projekti se realiziraju

Uređena zgrada

Kroz projekte, koje u suradnji s Udrugom mladih Novske, Odredom izviđača Zelena patrola iz Rajića, KUD-om Šubić iz Novske, AK NoGa i Gradom Novska, provodi Razvojna agencija NORA, otvaraju se nova radna mjesta, a objekt će biti stavljeni u funkciju. Dom u Paklenici bit će dotjeran, a osim što će i dalje služiti potrebama aktivnosti mještana, imat će i opremljene prostore za “Drvni centar – za ponovnu uporabu predmeta od drveta” i “Centar za ruralni razvoj”.

Kroz ove projekte otvara se deset radnih mjesta. Prema riječima Vide Iličić, ravnateljice RA NORA, u domu će se smjestiti i ispostave te agencije, kako bi bili na usluzi domaćim poljoprivrednim proizvođačima i OPG-ima. Projekte sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda s 85%, a 15% je iz državnog proračuna. K

ada ovog ljeta u Međunarodni kamp izviđača u naselju Jazavica dođu izviđači iz Europe, dočekat će ih uređena zgrada nekadašnje Područne škole. Odred izviđača Zelena patrola Rajić te izviđači iz brojnih zemalja Europe, koristili su taj objekt i ranije. Bio je skromno opremljen, a sada će imati multifunkcionalnu dvoranu, kuhinju, urede i sanitarne prostorije.

Vukovar Novi set mjera Za pomoć gospodarstvenicima u vrijeme epidemije osigurano 700.000 kuna

Uređenje se financira iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, dok je adaptacija krovišta dio projekta “Kulturni centar za mlade Jazavica”, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda i proračuna RH u visini 3 milijuna kuna. Tu će se zaposliti 5 mladih osoba. Kako naglašava Vida Iličić, prostori će se koristiti cijele godine i za potrebe mještana, udruga, a poseban je projekt znanstvenog kampa koji će se tu provoditi u suradnji s Institutom Ruđer Bošković iz Zagreba.

I Hrvatski dom u Rajiću u travnju će ove godine otvoriti svoje preuređene prostore za aktivnosti mladih i mještana, društvene, sportske i kulturne sadržaje.

Prostori za sve

Ova investicija vrijedna je nešto više od šest milijuna kuna, te je sufinancirana iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj po principu 85% EU i 15% RH.

– Želimo da Rajić kao centar istočnog dijela grada ima sve potrebne urbane funkcije, da ovdje ponajprije mladi koji pohađaju osnovnu školu, ali i svi drugi, imaju prostor za korištenje slobodnog vremena, produžene nastave, igraonice... – rekao je gradonačelnik Novske Marin Piletić.