Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Novi set mjera

Za pomoć gospodarstvenicima u vrijeme epidemije osigurano 700.000 kuna

Vukovar
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Gospodarstvo je oslonac svakog grada i općine i u tome smo prepoznali svoju budućnost – rekao je gradonačelnik Penava

Od samoga početka epidemije koronavirusa Grad Vukovar je sustavno započeo s donošenjem raznih mjera čiji je cilj pomoći vukovarskim gospodarstvenicima kao i vlasnicima ugostiteljskih objekata s područja grada. Grad je bespovratne potpore dodjeljivao i poljoprivrednicima s područja Grada.

Istraživanje geotermalnih potencijala Osječko-baranjske županije Geotermalnim izvorima do radnih mjesta

Povećanje radnih mjesta

Cilj je bio u tim teškim i izazovnim vremenima, kada su im znatno pali prihodi, pomoći im da sačuvaju poslovanje, ali i radna mjesta kako bi se mogli pripremiti za normalizaciju stanja kada će ponovno moći nesmetano poslovati i ostvarivati prihode. Posljednji podaci o ukupnom broju zaposlenih pokazuju da se u tome u najvećoj mjeri i uspjelo.

Slijedom toga Grad Vukovar nastavio je i u veljači s tim mjerama, tako da su čelnici Grada uručili Odluke o potporama poduzetnicima koji obavljaju uslužne djelatnosti na području grada Vukovara za 2020. godinu uslijed epidemije COVID-19. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava podsjetio je da je javni poziv bio otvoren 21. prosinca 2020. godine te je putem njega za uslužne djelatnosti osigurano 700.000 kuna proračunskih sredstava. Poziv je zatvoren 25. siječnja 2021., a ukupno je dodijeljeno gotovo 140 tisuća kuna, i to kroz 37 odobrenih zahtjeva. Napomenuo je da je zaprimljen ukupno 41 zahtjev, a broj zaposlenih u uslužnim poduzećima i obrtima kojima su sredstva odobrena je 66. Korisnici mjera iz ovog javnog poziva su subjekti malog gospodarstva utvrđeni zakonom (trgovačka društva, obrti, zadruge i samostalne djelatnosti), koji obavljaju prihvatljivu djelatnost na području grada Vukovara.

HUMANITARNA UDRUGA DUGA Pomažu potrebitim Vukovarcima

– Gospodarstvo je oslonac svakog grada i općine i u tome smo prepoznali svoju budućnost. Dakle, koliko bude jako vukovarsko gospodarstvo, toliko će biti jak i grad Vukovar. Naravno, s krizom i pandemijom, potreba pomoći gospodarstvu je narasla te smo uz naš regularni poziv za bespovratne potpore gospodarstvenicima ove godine imali još pet poziva. Za ovaj posljednji poziv u 2020. godini namijenjeno je 700.000, no povučeno je nešto više od 136.000 kuna što samo pokazuje da su se na ovaj poziv javile one tvrtke i obrti koji to nisu uspjeli na prethodnima – rekao je Penava.

Ovom prilikom najavio je uskoro raspisivanje i novog poziva s bespovratnim potporama za poduzetnike te pozvao sve gospodarstvenike da se odazovu i povuku što više sredstava namijenjenih gospodarstvu.

– Stalo nam je da gospodarstvenici povuku što više namijenjenih sredstava jer su mjere koje provodimo osmišljene ciljano i daju vidljive rezultate. Broj radnih mjesta se i unatoč krizi kontinuirano povećava tako da u odnosu na prošlu godinu imamo čak 200-tinjak radnih mjesta više, odnosno imamo 10.300 ranih mjesta u Vukovaru – istaknuo je Penava.

GRADSKI MUZEJ Izložba fotografija Fotosinteza

Pojasnio je i da je putem ovoga poziva sufinancirano 80 posto prihvatljivih troškova (troškovi nastali u rujnu, listopadu i studenome 2020.), a riječ je o troškovima zakupa poslovnog prostora prema važećem ovjerenom ugovoru o zakupu poslovnog prostora koji nije u vlasništvu Grada Vukovara i režijskim troškovima objekta (troškovi struje, vode, plina, odvoza otpada, HRT pretplate i troškova ZAMP-a).

Maksimalno do 30.000 kn

Pri tome je maksimalan iznos odobrene potpore ovisio o broju zaposlenih, tako da je korisnicima mjere koji imaju do 3 zaposlene osobe odobreno maksimalno 5000 kuna, korisnicima koji imaju 4 do 10 zaposlenih osoba odobreno je maksimalno 10.000 kuna te je korisnicima mjere koji imaju 11 i više zaposlenih osoba odobreno maksimalno 30.000 kuna. Zadovoljni dosadašnjim mjerama su i poduzetnici koji ne kriju da im ovakve potpore iznimno puno znače s obzirom na sve poteškoće s kojima se tijekom proteklih godinu dana suočavaju. Tvrde da bez tih potpora zasigurno ne bi izdržali te da bi mnogi obrti već bili zatvoreni.