Izbornik
Naslovnica Gradovi Slunj
MANIFESTACIJA

Folklorni susreti obogaćuju kulturnu ponudu grada i pozivaju na druženje

Povodom blagdana Male Gospe, 8. rujna, svake se godine u Gradu Slunju organiziraju Folklorni susreti pod nazivom 'Raduj nam se, Slovin Grade'
Foto: Slunj
Ove godine peti folklorni susreti u Slunju pod nazivom 'Raduj nam se, Slovin Grade' uz blagdan Male Gospe

U povodu blagdana Male Gospe, 8. rujna, svake se godine u Gradu Slunju organiziraju Folklorni susreti pod nazivom "Raduj nam se, Slovin Grade". Ove godine manifestacija će se održati peti put zaredom. Događanje započinje u poslijepodnevnim satima svečanim mimohodom kroz središte grada, a zatim slijedi sveta misa u crkvi Presvetog Trojstva, koja uključuje tradicionalni blagoslov djece, s početkom u 17 sati. Nakon mise, od 18 sati na trgu Zrinskih i Frankopana, ispred crkve, održat će se revijalni nastupi kulturno-umjetničkih društava. Sudionici će u nekoliko točaka predstaviti svoj rad u protekloj godini, uključujući dječje folklorne skupine, kao i pjevačke i tamburaške sastave, ako isti djeluju unutar određenog KUD-a. Folklorni susreti imaju revijalni karakter i ne uključuju ocjenjivački sud. Nakon nastupa na Trgu Zrinskih i Frankopana, veselje će se nastaviti uz glazbeni program banda "Trio Alfa".

Svake godine za organizaciju manifestacije odgovorno je drugo Kulturno-umjetničko društvo iz slunjskog kraja, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Slunj, a ove godine je čast organizacije pripala KUD-u "Korana" Slunj. Događanje se održava pod pokroviteljstvom Grada Slunja i Ministarstva kulture i medija.

Osnovni cilj ove manifestacije je njegovanje kulturno-povijesne baštine grada Slunja i okolice, a na taj se način i dodatno obogaćuje ponuda kulturnih događanja u gradu, stvaraju veza i poznanstva između članova različitih kulturno-umjetničkih društava s područja grada, okolice, ostatka Hrvatske i inozemstva i omogućava razmjena iskustava u radu. 

storyeditor/2024-08-29/DANI-MLINA-slunj_1.jpg Dane mlina prepoznala je Svjetska turistička organizacija UN-a kao primjer dobre prakse Na Danima mlina u Rastokama kod Slunja naučite sve o mlinarenju storyeditor/2024-08-23/Vinkovacke_jeseni_1.jpg U središtu otvorenja su priče bake i djeda Predstavljen program 59. Vinkovačkih jeseni – "Ruke šokačkih spomenika" storyeditor/2024-07-26/Milan_Neralic_-_noseca_slika_3.jpg HOO dodjeljuje nagradu "Milan Neralić" za izniman doprinos razvoju lokalnog sporta Slunjani slave svog olimpijca, mačevaoca Milana Neralića