Izbornik
Naslovnica Gradovi Metković
Izložba u Prirodoslovnom muzeju Metković

„Fosilni zapisi iz doba korone“ Lajle Volarević

1/3
Foto: Grad Metković
Umirovljena profesorice likovnoga odgoja izradila je nakit od komada žice za struju, srušenih ogrlica i komada posuđa, svojevrsni “fosilni zapis”

Prirodoslovni muzej Metković u povodu Međunarodnoga dana muzeja pripremio je i ove godine bogat program. Tako se od danas može uživati u izložbi „Fosilni zapisi iz doba korone“ Lajle Volarević, koju se, uz sve propisane mjere, može besplatno razgledati od 10 do 16 sati.

Edukacija Metoda 'Persona Doll' za rad s djecom u DV Metković

Fosili su sačuvani ostaci ili tragovi drevnih životinja, biljaka ili drugih organizama. Čitava tijela biljaka, ptica i ostalih životinja fosilizirana su u razdobljima od nekoliko tisuća godina. Povremeno su i otisci stopala, tragovi, staze i čak jazbine pronađeni u obliku fosila. Svi fosili i njihov položaj u fosilnim stijenama nazivaju se “fosilni zapis”.

Uz izložbu „Gea – kad stijene pričaju“ Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja iz Zagreba posjetiteljima se predstavljaju radovi umirovljene profesorice likovnoga odgoja Lajle Volarević koja je u doba socijalne izolacije ostavila svoje tragove u vremenu izrađujući nakit, svojevrsne „fosilne zapise“.

Snažne, „bučne“, vizualno dominantne komade nakita izrađeni od komada žice za struju, srušenih ogrlica i komada posuđa, čvrsto svjedoče o nepresušnosti stvaralačke estetske. Poput blagoga melema, autorica omekšava tvrde i ojačava omekšale dijelove materijala, dajući im elastičnost i dubinu, otkriva nam skrivenu ljepotu u malim stvarima, imajući tu sklonost koja nam omogućava da cijenimo tajnu ljepote u teškim trenucima. Kroz hladan kontrast srebrenoga sjaja i crnila okvira, koji podsjećaju na mističan i zagonetan karakter noći, ponegdje tek proplamsaju kapljice boje. 

Novi teren u Metkoviću igralište na desnoj strani grada Dobili novi malonogometni teren s umjetnom travom

Za sve, koju ne mogu izložbu posjetiti u Muzeju, na web-stranici te ustanove postavljen je katalog izložbe.