Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Isporučena prva tri autobusa, od ukupno 11, financirana u ukupnom iznosu fondovima EU

Franković: Cilj je u konačnici omogućiti besplatan javni prijevoz svim građanima

Foto: Grad Dubrovnik
Suvremeni autobusi vrijedni su 18 milijuna kuna, a Grad Dubrovnik potpisat će ugovore za još 23 autobusa

U nešto više od tri godine Grad Dubrovnik je uspio priskrbiti više od milijardu kuna bespovratnih europskih sredstava čime je osigurano financiranje iznimno velikih i složenih kapitalnih projekata, ali i novom opremom osuvremenjavanje i osnaživanje gradskih društava.

ZA LAKŠI PRIJEVOZ OSOBA S OTEŽANOM POKRETLJIVOŠĆU Grad kupuje 11 novih niskopodnih autobusa

Smanjenje onečišćenja

Upravo su krajem tjedna Gradu Dubrovniku i JGP-u Libertas Dubrovnik isporučena prva tri od ukupno 11 suvremenih autobusa za javni gradski prijevoz, sufinanciranih EU sredstvima u cjelokupnom iznosu od 18 milijuna kuna. Na parkiralištu Luke Dubrovnik javnosti su ih predstavili gradonačelnik Mato Franković i direktor Libertasa Dubrovnik d.o.o. Ante Vojvodić.

Novi niskopodni autobusi povećat će kvalitetu usluge javnog prijevoza i smanjiti negativan utjecaj na okoliš primjenom visokih EURO 6 normi motora novih vozila. Pomlađivanje i modernizaciju Libertasova voznog parka komentirao je gradonačelnik Franković, koji je sa zadovoljstvom istaknuo kako se nastavlja podizanje kvalitete gradskog prijevoza i to uz daljnje korištenje europskih sredstava.

– Stigla su tri autobusa, a ostali će biti isporučeni u idućih tjedan i pol. Ovi autobusi su 100 posto besplatni za Libertas i na tome se ne zaustavljamo. Tijekom iduća dva tjedna potpisat ćemo novi ugovor za 23 autobusa, dakle za godinu i pol imat ćemo 34 autobusa bez financijskog opterećenja gradskog prijevoznika – najavio je gradonačelnik Franković.

Započeo turistički oporavak Dubrovnika Aktiviraju se dva najvažnija tržišta – američko i britansko

Benefiti fondova

Dodao je i kako građani u kontinuitetu osjećaju benefite korištenja europskih sredstava, a smanjenjem troškova Libertasa u konačnici će se omogućiti besplatan javni prijevoz svim građanima.

Novi autobusi pretežno će se rasporediti na gradske linije. Počet će voziti krajem svibnja, istaknuo je direktor Libertasa Ante Vojvodić. Investicija nabave 11 autobusa marke MAN financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020., u sklopu ograničenog postupka dodjele bespovratnih sredstava, a nastavno na poziv na dostavu projektnih prijedloga za nabavu autobusa za pružanje usluge javnog gradskog prijevoza koje je provelo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture s ciljem poticanja razvoja i unapređenje prometnih sustava prihvatljivih za okoliš (niska razina buke i niska emisija CO2) kao i povećanje broja putnika u javnom prijevozu.