Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Započeo turistički oporavak Dubrovnika

Aktiviraju se dva najvažnija tržišta – američko i britansko

1/2
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
U lipnju se u Gradu održava konferencija ASTA, a odmah nakon toga kreći direktni letovi iz SAD-a

Dobre vijesti vezane uz nadolazeću turističku sezonu stižu posljednjih dana u Dubrovnik. Američka zrakoplovna kompanija United Airlines najavila je direktnu vezu New York – Dubrovnik od srpnja do listopada svakog utorka, petka i nedjelje. Prvi let prema Dubrovniku kreće iz New Yorka u četvrtak 8. srpnja u 19 sati i 20 minuta po lokalnom vremenu. Noćni prekooceanski let trajat će otprilike devet sati, s očekivanim slijetanjem u Dubrovnik iza 10 sati ujutro.

PREDSTAVNICI GRADA DARUVARA NA RADNOM SASTANKU U MINISTARSTVU Provode se EU projekti vrijedni 30 milijuna kuna

Godina promocije

Koliko je ova vijest važna, najbolje govori činjenica kako je upravo SAD, odmah iza Velike Britanije, najvažnije emitivno turističko tržište za Dubrovnik.

– Punih godinu dana velike napore ulažemo u promociju Grada, a posebno na tržištu Sjedinjenih Američkih Država – kazao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković, uz zahvalu svima koji su bili uključeni u ovaj veliki i za Dubrovnik važan projekt.

– U lipnju ove godine u Gradu se održava konferencija ASTA-a koja okuplja vodeće američke stručnjake u turizmu, a odmah nakon toga kreću i direktni letovi iz SAD-a prema Gradu. Do srpnja će i procijepljenost naših sugrađana, a posebno turističkih djelatnika, biti na visokoj razini i sigurno je da će naš Grad biti poželjno mjesto za odmor brojnim gostima iz SAD-a, a vjerujemo i našim vjernim prijateljima iz Velike Britanije. Direktni letovi iz Rusije nakon gotovo deset godina također su iznimno važni, kao i najavljeni letovi iz Izraela i brojnih drugih europskih destinacija – govori gradonačelnik Franković.

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Ohrabrujuće vijesti

Grad Dubrovnik velike napore ulaže i na britanskom tržištu, izravnom komunikacijom i suradnjom koju je ova gradska uprava otvorila i njeguje s britanskim vlastima. Tako je gradonačelnik Franković 19. travnja primio službeni dopis od ministra za zračni promet, pomorstvo i sigurnost Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Roberta Courtsa, na temu nastavka međunarodnih putovanja i tretiranja britanskih gostiju koji putuju u Dubrovnik, odnosno vraćaju se u domicil.

POTPISAN UGOVOR Rekonstrukcija i dogradnja dvorane

U dopisu ministra Courtsa, među ostalim, stoji kako će britanska Vlada odlučiti o reaktivaciji turističkih putovanja od 17. svibnja.

– Po ukidanju restrikcija za putovanja uvest ćemo sustav „semafora“ kojim ćemo države razvrstavati kao Crvene, Žute i Zelene. Takav sustav omogućit će nam mijenjanje restrikcija, ovisno o riziku putovanja s određene lokacije, kao i fleksibilnost u odgovoru na promjene u stupnju rizika – navodi britanski ministar u dopisu gradonačelniku.

– Ohrabrujuće za dubrovački turizam zvuče vijesti o aktivaciji dva najvažnija turistička emitivna tržišta – britanskog i američkog – poručuje Franković.

Siguran i otvoren za goste

U sklopu degustacije i promocije vina Dubrovačko-neretvanske županije na američkom tržištu, koja je prošli tjedan uživo emitirana iz Dubrovnika, gostovali su i dubrovački gradonačelnik Mato Franković te direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Ana Hrnić.

I ovom je prigodom gradonačelnik Franković uputio Amerikancima poziv za odmor u Dubrovniku, naglašavajući našu spremnost i zdravstvenu sigurnost te otvorenost prema američkim gostima, koja se najbolje vidjela prošle godine kada je Hrvatska bila jedina zemlja Europske unije koja je primala posjetitelje iz SAD-a. Direktorica TZ Hrnić predstavila je mjere za siguran boravak turista uz program “Safe Stay in Croatia”, kao i uspostavljene protokole za jednostavniji ulazak turista u zemlju.

PROJEKT VRIJEDAN 5,7 MILIJUNA KUNA Uskoro gradnja agroparka

Digitalni nomadi o Dubrovniku

U Dubrovnik je stiglo deset digitalnih nomada, izabranih na natječaju održanom u ožujku između 115 prijavljenih kandidata iz cijelog svijeta, u sklopu projekta “The Dubrovnik digital nomad-in-residence”. Za svog jednomjesečnog boravka istražit će destinaciju i svojim iskustvom pridonijeti stvaranju boljeg ozračja za buduće nomade koji će za svoje mjesto rada odabrati Dubrovnik te ujedno globalno pridonijeti njegovoj promociji.

Riječ je o ljudima koji svoj posao mogu raditi na bilo kojem mjestu u svijetu, a pritom rado biraju lijepo životno okruženje, u kojem ostaju dulje od “običnih” turista i prema tome više i troše. U cilju diversifikacije turističke ponude te nastojanja da postane cjelogodišnja destinacija, Dubrovnik je kao jednu od svojih turističkih niša prepoznao upravo digitalne nomade, osobito u trenutku kada ljudi sve više rade tako da nisu fizički vezani za ured.