Izbornik
Naslovnica Gradovi Novska
Novska

Gaming inkubator, oprema, edukacije... Vodili smo brigu o svima

Ministri su se odlučili za vožnju biciklima po Novskoj zajedno s gradonačelnicom Marijom Kušmiš
Foto: Novska
Ministri Marin Piletić i Šime Erlić obišli Novsku na dan kad je Hrvatska obilježila 10 godina svojeg članstva u Europskoj uniji

U posljednjih nekoliko godina Novska je iz fondova Europske unije povukla 50 milijuna eura i s pomoću njih postala hrvatsko središte razvoja videoigara. Gaming inkubator, ali i ostale projekte realizirane novcem iz europskih fondova obišli su ministri Marin Piletić i Šime Erlić na dan kad je Hrvatska obilježila 10 godina svojeg članstva u Europskoj uniji. Ministri su se odlučili za vožnju biciklima po Novskoj zajedno s gradonačelnicom Marijom Kušmiš te su se prvo zaputili u Razvojnu agenciju Grada Novske NORA, koja godinama uspješno aplicira i provodi mnogobrojne EU projekte.

Tehničar za razvoj videoigara

Potom su posjetili dječji vrtić "Stribor" te kapitalne projekte Grada Novske, hotel Knopp i Dnevni centar za starije. Nakon posjeta Inkubatoru društvenih inovacija i STEM laboratoriju, ministri su prošli kroz gradski park, gdje su bili izloženi razni primjeri uspješno provedenih projekata, poput aktivnosti Odreda izviđača "Zelena patrola" Rajić i Novljanskih mažoretkinja.

Zaštitni znak utjecaja EU fondova u Novskoj svakako je poduzetnički inkubator PISMO. Prvi je to hrvatski gaming inkubator koji je već zauzeo centralno mjesto u ovom sektoru, a daljnjim ulaganjima u izgradnju kampusa Novska postaje središte gaming industrije ovog dijela Europe.

– Vodili smo brigu o svima, malima i velikima, obnavljali prostore, gradili nove, opremali, jačali udruge, educirali, zapošljavali, otvorili novi srednjoškolski smjer – tehničar za razvoj videoigara… i za sve to iskoristili 50 milijuna eura u posljednjih 6 godina. Novskoj smo otvorili nove mogućnosti, podigli standard života. Danas mladi Novsku odabiru za svoj novi dom. Novska je središte gaming industrije u Hrvatskoj, pa i šire, poručila je gradonačelnica Marija Kušmiš.

Kohezijska politika

– Nema kraja Hrvatske u kojem se nešto nije realiziralo iz europskih fondova. Kohezijska politika glavna je investicijska politika EU, a njezine učinke vidimo doslovno u svakom kraju Hrvatske. Novska je primjer uspješnog modela razvoja jednog manjeg grada, osobito ako ga stavimo u kontekst okolnosti s kojima se suočava Sisačko-moslavačka županija, a koji je uz pomoć EU sredstava stvorio novu, bolju perspektivu za život ovoga kraja, poručio je ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić.

– Gotovo svi gradovi su osjetili pozitivne efekte EU fondova. Pojedini gradovi su primjeri pozitivne tranzicije i to se na njima vidi, i sa svim ulaganjima su promijenili i percepciju i imidž grada i to je možda i najveći efekt trošenja novca iz europskih fondova, zaključio je Erlić.

Ovakvi parkovi pružaju priliku za stjecanje zdravih navika i razvijanje sportskog duha, rekla je gradonačelnica Marija Kušmiš U sklopu proslave jubileja Hrvatske lutrije U Rajiću je otvoren novi park sa spravama za vježbanje Boravak je organiziran u učeničkom domu novljanske srednje škole, dok će se nastava provoditi u inkubatoru PISMO uz osiguran 24-satni nadzor za polaznike i tri kuhana obroka Učenici će u sedam dana napraviti vlastitu videoigru Prvo tjelovježba, a onda stvaranje videoigara u ljetnom kampu za djecu Ukupna vrijednost ovog projekta je 410.502 eura (s PDV-om) te je on u potpunosti financiran iz proračuna Grada Novske Potpisan ugovor o gradnji Novi nogostup do Bročica za sigurnost svih pješaka