Izbornik
Naslovnica Gradovi Imotski
Odlične vijesti s 5. međunarodnog kongresa ruralnog turizma

Geoparku Biokovo-Imotska jezera dodijeljen Suncokret ruralnog turizma

1/2
Foto: Milan Šabić/PIXSELL
Kroz dio Imotskog prolazi i 75 km duga hodočasnička staza Camino Imota, koja je dio europske mreže putova svetog Jakova (Camino de Santiago)

Geopark Biokovo-Imotska jezera dobitnik je nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske 2021., u kategoriji ruralnih turističkih 
projekata, a nagrada se odnosi na posebno priznanje za očuvanje prirodne i kulturne baštine. Nagradu dodjeljuje Hrvatska 
udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”, a uručena je prošlog tjedna na 5. međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu koji je održan u Cavtatu.

Kongres je bio namijenjen svim dionicima u ruralnom turizmu koji su se kroz znanstvena izlaganja, ali i brojne okrugle stolove, radionice i prezentacije upoznali s najnovijim trendovima na području ruralnog turizma.

Zaštita UNESCO-a

Projekt Geopark Biokovo-Imotska jezera osvojio je nacionalnu nagradu “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award” koju je preuzela izvršna direktorica Geoparka Ivana Ćapin, a dodjeli nagrade prisustvovali su i direktor TZ-a Imota Luka Kolovrat i zamjenica gradonačelnika Grada Imotskog Ana Marija Radeljić.

– Važnost i vrijednost tog projekta prepoznalo je ocjenjivačko povjerenstvo 5. međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu koje nam je dodijelilo posebno priznanje za očuvanje prirodne i kulturne baštine, a i na putu smo da postanemo Geopark pod UNESCO-ovom zaštitom. Grad Imotski će i dalje nastaviti podupirati ovakve projekte jer kroz geopark razvijamo geoturizam koji će omogućiti otvaranje inovativnih obrta i novih radnih mjesta te tako osnažiti lokalnu zajednicu, a istovremeno geološka, prirodna i kulturna baština područja ostaje zaštićena. Smatramo da je ovaj komadić planeta neprocjenjivog bogatstva na kojem imamo privilegiju živjeti, a upravo smo mi njegovi baštinici – izjavila nam je Ana Marija Radeljić.

Kandidati su se ocjenjivali u osam kategorija, a 138 prijavljenih projekata iz cijele Hrvatske pokazatelj su iznimne kvalitete projekta Geoparka.

Camino Imota

Podsjetimo, geoparkovi su jedinstvena geografska područja međunarodnog značaja kojima se upravlja holističkim konceptom zaštite, obrazovanja i održivog razvoja. U sklopu geoturizma, osnažuje se lokalna zajednica, a istovremeno geološka, prirodna i 
kulturna baština područja ostaje zaštićena.

Imotski je ima još jednu zanimljivost. Kroz njegov dio prolazi hodočasnička staza Camino Imota, 75 kilometara duga. Nedavno je u organizaciji TZ-a Imota i Bratovštine sv. Jakova iz Samobora održan iznimno uspješan Camino Imota vikend na kojem je bilo 140 hodočasnika koji su pješice hodočastili kroz Imotsku krajinu i dobili pečate u svoje Camino putovnice jer je Camino Imota dio 
europske mreže puteva sv. Jakova (Camino de Santiago).