Izbornik
Naslovnica Gradovi Imotski
CRVENI KRIŽ

Imotski je privremeni dom za tri obitelji iz Ukrajine

Foto: Grad Imotski
Riječ je o ukupno 15 ljudi, među kojima je troje školske djece, dvoje djece vrtićkog uzrasta i jedna beba

Prema informacijama Crvenog križa Imotski na području tog grada trenutačno su smještene tri ukrajinske obitelji, ukupno 15 ljudi, među kojima je troje školske djece, dvoje djece vrtićkog uzrasta i jedna beba.

Poveznica s ravnateljima

Anamarija Radeljić, zamjenica gradonačelnika Imotskog i ravnateljica gradskog stožera Civilne zaštite, kaže da im nastoje pružiti sve što im je potrebno kako bi im se barem malo olakšao život u izbjeglištvu.

– Redovito ih obilazimo. Razgovarali smo i oni žele malo odgoditi upis svoje djece u školu. Kažu da im treba još malo vremena da se snađu i prilagode. Planiramo opet otići kod njih jer ih želimo potaknuti da školsku djecu što prije upišu u školu. U svakom slučaju, mi smo im poveznica s ravnateljima koji su dobili uputstva resornog ministarstva za uključivanje djece u školu i izvođenje pripremne nastave hrvatskog jezika. Bojim se da ovo neće tako brzo završiti i bolje je da se što prije uklope kako bi lakše prebrodili iznimno teško razdoblje izbjeglištva – kaže Anamarija Radeljić.

Sve tri ukrajinske obitelji na područje Imotskoga došle su odmah na početku agresije na njihovu zemlju. Jedna obitelj smjestila se kod prijatelja, a ostale dvije došle su za njima te su pronašle smještaj. Inače, Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a objavilo je javni poziv za dostavu ponuda vlasnika stambenih jedinica za stambeno zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine u pojedinačnom smještaju. Za prijavu ponude vlasnik stambene jedinice mora ispuniti obrazac koji se može preuzeti na mrežnim stranicama, a uz to treba priložiti dokaz o vlasništvu stambene jedinice i potvrdu stožera jedinice lokalne samouprave da stambena jedinica ispunjava uvjete iz ponude.

Došli početkom agresije

– Ovaj javni poziv odnosi se na one koji žele pružiti smještaj izbjeglicama kao i na one koji su im ga već pružili. Kod nas se još nitko nije javio, ali ove tri ukrajinske obitelji su u Imotski došle prije javnog poziva tako da ću kontaktirati ljude kod kojih su se smjestile. Moramo ih uključiti u ovaj javni poziv kako bi dobili potporu države, odnosno isplatu na temelju odluke Vlade Republike Hrvatske – kaže načelnica Anamarija Radeljić, koja je uputila i javnu zahvalu obiteljima koje su na imotskom području osigurale smještaj izbjeglicama iz Ukrajine.

Natjecanje za najspremnijeg hrvatskog policajca Trasa 4. Memorijala Šimo Đamić i na đakovačkom području Suradnja sportaša Đakova i Šibensko-kninske županije Razmijenili dugogodišnja iskustva o sportskim udrugama IZLOŽBENE AKTIVNOSTI Muzej Đakovštine izložbom proslavio 70. rođendan