Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Vladina porezna reforma pala na teret gradova

Grad će građanima isplatiti čak šest milijuna kuna povrata poreza

Foto: Robert Mihaljević
Prve procjene Porezne uprave govore da će povrat biti oko dva milijuna kuna veći u odnosu na lani

Koprivnica će ove godine građanima putem Porezne uprave isplatiti rekordan povrat poreza na dohodak za prošlu godinu. Najveći udar na proračunske prihode u toj stavki dogodit će se zbog Vladine porezne reforme koja je još jednom pala na teret općina, gradova i županija. Gradska uprava objavila je prošli tjedan da uskoro počinje s isplatom povrata poreza na dohodak za prošlu godinu. Grad Koprivnica će 10. svibnja početi s isplatom povrata poreza na dohodak za 2020., i to u rekordnom iznosu od oko šest milijuna kuna.

NA PODRUČJU DUGE RESE SANIRANE BROJNE PROMETNICE Nogostup u Belavićima vrijedan je 2,6 mil. kn

Značajan prihod

– Prve procjena Porezne uprave govore da će povrat biti oko dva milijuna kuna veći u odnosu na iznos isplaćen za 2019., kad je dosegao 3,8 milijuna kuna – otkrivaju u Gradskoj upravi.

Glavni razlog su porezne olakšice za mlade: oni do 25 godina starosti u cijelosti su oslobođeni poreza na plaću, a oni od 26 do 30 godina života imaju olakšicu od 50 posto. Umanjenje se nije ostvarivalo kroz mjesečne isplate plaće tijekom prošle godine, već će se povrat u cijelosti obaviti tijekom idućih mjesec dana i teretiti proračun Grada za ovu godinu. Procjenjuje se kako će mladima do 25 godina s neto plaćom od 8000 kuna (što je oko 13.000 kuna bruto ukupno) na račune stići između 18.000 i 19.000 kuna povrata poreza. Gradovi su zbog poreznih reformi ogorčeni na ministra financija Zdravka Marića jer se ispostavlja kako svaka reforma kojom se u Vladi jako hvale na koncu pada na teret lokalnih jedinica. Porez i prirez na dohodak najvažniji je prihod lokalnih jedinica, čiji se povrati isplaćuju na teret njihovih proračuna.

– Koprivnica nema prirez, a tijekom pandemijske 2020. zabilježen je minimalni pad prihoda od poreza na dohodak od milijun kuna – navode u Gradskoj upravi.

Započeo turistički oporavak Dubrovnika Aktiviraju se dva najvažnija tržišta – američko i britansko

Ove je godine u Koprivnici planirano 64,7 milijuna kuna prihoda od poreza na dohodak, što je otprilike na istoj razini kao u prvotno usvojenom lanjskom proračunu (bez rebalansa).

Stope poreza na dohodak

No prilikom izglasavanja proračuna gradske su vlasti napominjale kako su ti prihodi planirani konzervativno, odnosno na nižim razinama od mogućih jer se i ove godine na području Koprivnice očekuje rast zapošljavanja.

Gradonačelnik Mišel Jakšić u više je navrata upozoravao da je Vlada prijašnjim poreznim reforama gradu uzela čak 17 milijuna kuna prihoda, a Bjelovaru istodobno dala 15 milijuna kuna. S novih dva milijuna kuna iznos Vladinih poreznih reformi na teret koprivničkog proračuna penje se na čak 19 milijuna kuna. Ali to nije sve jer je 1. siječnja na snagu stupila još jedna Marićeva porezna reforma za koju još nema projekcija koliko će ‘oštetiti’ prihode lokalnih jedinica. Od ove godine, naime, stope poreza na dohodak smanjit će se s 24 na 20 i s 36 na 30 posto. Na osnovicu do 30.000 kuna mjesečno zaračunavat će se porezna stopa od 20 posto, a na osnovicu iznad 30.000 kuna stopa od 30 posto.

Radnici koji dobivaju oko 4000 kuna neto i uopće ne plaćaju porez na dohodak to neće ni osjetiti. Oni s plaćom od 5000 kuna neto ove godine dobivaju povišicu od 60-ak kuna, i to samo ako nemaju drugih poreznih olakšica i odbitaka, primjerice za djecu. No zato će oni s direktorskim i menadžerim plaćama većim od 20.000 kuna dobivati od 1000 kuna naviše