Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Suradnja s Udrugom Hrvatska žena Vinkovci

Grad će obnoviti stan u Zagrebu u kojem borave roditelji djece koja su na liječenju

Foto: Grad Vinkovci
Povodom Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti, koji se obilježava 15. veljače, članove udruge Hrvatska žena Vinkovci primio je i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić

Udruga Hrvatska žena Vinkovci jedna je od udruga koje su davale i još uvijek daju veliki doprinos u pomaganju obiteljima djece koja su oboljela od raznih malignih bolesti. Ova prepoznatljiva vinkovačka udruga danas broji 76 članica.

ZAVRŠENA ENERGETSKA OBNOVA UPRAVNE ZGRADE VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE U VINKOVCIMA Uz uštede dobili i kvalitetniji prostor za rad

Dnevni boravak za starije

Povodom Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti, koji se obilježava 15. veljače, članice udruge Hrvatska žena Vinkovci primio je i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić koji je s njima razgovarao o dosadašnjim aktivnostima, ali i planovima za budućnost. Tom prilikom Bosančić je rekao da je obilježavanje Nacionalnog dana djeteta oboljelog od maligne bolesti prigoda da se podsjetimo kako je pružanje kvalitetne skrbi za djecu oboljelu od malignih bolesti jedan od prioriteta hrvatskog društva. Podsjetio je da je Udruga Hrvatska žena Vinkovci prije gotovo 13 godina kupila stan u Zagrebu u kojem besplatno borave obitelji maligno oboljele djece s vinkovačkog područja, a koja su na liječenju u zagrebačkim bolnicama.

– Treba istaknuti da i danas uspješno i redovito, svojim sredstvima, servisiraju sve režijske i ostale troškove održavanja stana – rekao je Bosančić.

Dodao je da Grad Vinkovci prepoznaje napore koje ulažu članice udruge te da njihovo djelovanje iznimno mnogo znači za sve građane. Najavio je i da će uz sugestije članica udruge Grad iz proračuna obnoviti stan, odnosno financirati kupnju novog namještaja. Tako će roditelji koji borave u tome stanu u Zagrebu, dok su im djeca na liječenju, imati kvalitetnije uvjete za boravak.

Pokreće se još jedan dislocirani preddiplomski redoviti stručni studij Vinkovci će na jesen imati i studij računarstva, u prvoj generaciji upisuje se najmanje 25 studenata

– Suradnja s ovom udrugom izuzetna je godinama, a nastavlja se i na projektu gradnje njihove kuće u Dugoj ulici koju će osposobiti za potrebe dnevnog boravka za starije – istaknuo je Bosančić.

Iz Udruge žene Vinkovci pojasnili su kako je Međunarodni dan djece prvi put obilježen 2002. godine, i to na inicijativu saveza Childhood Cancer International (CCI), nekadašnjeg Međunarodnog saveza organizacija roditelja djece oboljele od malignih bolesti (ICCCPO). Podsjetili su da se u Hrvatskoj ovaj dan obilježava od 2006. godine. Članice udruge istaknule su da obilježavanjem ovoga dana žele podići svijest o malignim bolestima kod djece i mladih te važnosti ranog prepoznavanja simptoma bolesti, a cilj im je pružiti podršku oboljelima i njihovim obiteljima.

Pomoć Grada

Predsjednica Udruge Hrvatska žena Vinkovci Ljubica Potočić kazala je poslije sastanka s gradonačelnikom i nakon najave obnove stana u Zagrebu kako su iznimno zahvalni na ovakvoj gesti. Posebno je istaknula činjenicu da je kupnjom stana osiguran smještaj za maligno oboljelu djecu i njihove roditelje, ali i da to nije kraj ulaganja u taj objekt.

Vinkovci POTPORA PROGRAMIMA Fond gradskog natječaja 550.000 kuna

– Sve su to potrošni materijali u stanu, kroz ovih 13 godina popravili smo i zamijenili dosta toga, a i sada se pripremamo za veliko uređenje i obnovu, kada nam to epidemiološki uvjeti dozvole. Ova pomoć Grada puno će nam značiti jer mi smo udruga koja nema stalna primanja, dobro pazimo na svaku kunu i nastojimo odraditi što više sa što manje novca – rekla je Potočić.

Govoreći o aktivnostima, dodala je da im je Grad od velike pomoći i u njihovom najnovijem projektu osiguravanja kuće za potrebe dnevnog boravka za starije.

– Kuću koju smo svojim sredstvima kupili u Dugoj ulici potrebno je srušiti i na njezinu mjestu sagraditi novu, a onda je planiramo ponuditi kao dnevni boravak starijim osobama iz našeg grada. Gradonačelnik je obećao pomoći oko poslova rušenja objekta i raščišćavanja terena. Gradski muzej Vinkovci obavit će besplatna istraživanja na tom lokalitetu, a iz Grada će nam pomoći i u pripremi projektne dokumentacije kako bismo sredstva za gradnju nove zgrade osigurali kroz fondove EU – rekla je Potočić.