Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Pokreće se još jedan dislocirani preddiplomski redoviti stručni studij

Vinkovci će na jesen imati i studij računarstva, u prvoj generaciji upisuje se najmanje 25 studenata

Foto: Branimir Bradarić
Nastava će se održavati u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića koja ima potrebnu infrastrukturu

Od listopada ove godine, odnosno početkom nove akademske godine 2021./2022. u Vinkovcima će početi studij računarstva. Sporazum o suradnji za pokretanje dislociranog preddiplomskog redovitog stručnog studija računarstva u Vinkovcima potpisali su predstavnici Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vinkovaca i županijske tvrtke Centar kompetencija za istraživanje i razvoj.

Vinkovci POTPORA PROGRAMIMA Fond gradskog natječaja 550.000 kuna

Poslije potpisivanja Sporazuma župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić kazao je kako je s dislociranjem studija drvne tehnologije učinjen velik korak, a ovo je još jedan jer se danas bez informatike i elektrotehnike ne može nastaviti dalje.

Studij šest semestara

– U današnje vrijeme tehnologije i digitalizacije ovo je veliki korak, ne kamenčić, nego kamen u slaganju našeg mozaika – istaknuo je Galić. Podsjetio je i kako od jeseni Vinkovci dobivaju i studij drvne tehnologije za koji vlada veliki interes studenata, ali i tvrtki iz drvne industrije koje žele dodatno educirati i osposobiti svoje radnike. Prema njegovim riječima, pokretanje dvaju novih studija ide na ruku mladim Vinkovčanima, onima koji gravitiraju prema Vinkovcima, a razmišljaju o upisu jednog od ova dva studija, kao i vinkovačkom i vukovarsko-srijemskom gospodarstvu koje ima potrebu za ovim kadrovima.

Ilustracija IZBORNA SKUPŠTINA Ivan Marić novi predsjednik ŠRD-a Jezera Banja

Dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek Drago Žagar kazao je kako će njihov fakultet brinuti o izvođenju nastave, upravnim, računovodstvenim i administrativnim poslovima te da potpisani sporazum predstavlja temelj za buduće korake.

– Ovim izražavamo namjeru da zajedno napravimo studijski program koji će omogućiti obrazovanje stručnjaka u području računarstva, koje je danas nasušno potrebno. Vjerujem da ćemo obrazovati kvalitetne stručnjake, da će interes biti dobar i da ćemo u nekom razumnom roku moći pokrenuti ovaj studij – kazao je Žagar. Dodao je kako će novi stručni studij trajati 6 semestara, a studenti će završetkom steći 180 ECTS bodova i zvanje stručni prvostupnik inženjer računarstva.

Nastavak pozitivnih trendova U Vinkovcima u 2020. godini rođeno 289 beba ili 32 bebe više nego godinu dana ranije

Dodatna ulaganja

Logističku podršku pružat će Centar kompetencija za istraživanje i razvoj čiji je direktor Miroslav Ambruš kazao kako se FERIT obvezuje upisati minimalno 25 do najviše 40 studenata u prvoj godini, a nastava će se održavati u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića, koja ima potrebnu infrastrukturu s tim da će biti potrebna i neka dodatna ulaganja.

– Kod otvaranja ovoga studija rukovodili smo se potrebama tržišta rada i Sporazumu su prethodila pisma namjere mnogih naših tvrtki, kojima ovom prilikom i zahvaljujem, a koje su izrazile potrebu upravo za ovim profilom kadra. Ovaj sporazum je jedan od koraka da u desetom mjesecu i upišemo studente koji će u Vinkovcima studirati računarstvo. Važan je to iskorak za Vinkovce i Vukovarsko-srijemsku županiju – zaključio je Ambruš.